Igralci Mure v zgodovini prekmurskega nogometa še niso imeli večjega izziva, kot jih čaka nocoj ob 21. uri v Londonu, kjer se bodo pomerili z angleškim velikanom Tottenhamom. Gostovanje v zibelki nogometa pomeni nagrado za slovenske prvake, ki so se v letošnji sezoni prebili v skupinski del novoustanovljene konferenčne lige. Ob izraziti kakovostni razliki med kluboma na vseh področjih je glavna želja Mure, da bi na velikem stadionu Tottenhama dostojno predstavljala slovenski nogomet.

Šimundža opozarja na kuliso

»Drugače je, ko se odpravljaš na tekmo v London ali v Sežano,« je na mariborskem letališču pred poletom v Anglijo dejal eden najboljših nogometašev Mure Amadej Maroša, ki zagotavlja, da bodo Prekmurci tudi proti Tottenhamu krenili v lov na točke. Po neuspešni domači premieri z Vitessejem (0:2) bo Mura nocoj dobila odgovor, kakšna je primerjava med angleško in slovensko ligo. »Govorica telesa pri igralcih kaže, da se želijo pomeriti z najvišjo ravnjo nogometa. Verjamem, da bomo pri tem uspešni,« je poln zmagovalne miselnosti soboški trener Ante Šimundža, ki je ta teden praznoval abrahama.

Slovenski prvaki so sinoči na uradnem treningu preizkusili igrišče Tottenhamovega stadiona z več kot 60.000 sedeži. Šimundža je opozoril igralce, naj ne bodo preveč navdušeni nad kuliso, saj bodo igrali proti najslovitejšemu klubu v zgodovini prekmurskega kluba. »Vemo, proti komu igramo, in vemo, kaj pomeni Tottenham. Moramo se zavedati svoje realnosti. Nasprotnik spada med največje angleške klube in je pred dvema letoma igral v finalu lige prvakov. Zaradi tradicije in vpliva je Tottenham pomemben faktor v Evropi. Nikakor ne bomo izobesili bele zastave. Želimo tekmovati in ne samo nastopati,« je udarno zaključil trener šampionske zasedbe iz Fazanerije.

Tottenham na udaru kritik

Tottenham bo v drugem krogu konferenčne lige proti Muri lovil prvo zmago, potem ko je na premieri v Franciji iztržil točko proti Rennesu (2:2). V dvoboju s slovenskim prvakom velja za izrazitega favorita in vse razen prepričljive angleške zmage bo veliko presenečenje. Moštvo trenerja Nuna Espirita Santa se je na začetku sezone znašlo pod plazom kritik in tekmo z Muro odpira po gladkem porazu na mestnem derbiju z Arsenalom. Navijači zahtevajo boljšo igro in serijo zmag po treh zaporednih ligaških porazih, ko je Tottenham prav vsakič prejel tri zadetke, kar se mu ni pripetilo že skoraj dvajset let.

Angleški mediji poročajo, da je september Tottenhamov mesec za pozabo. V Londonu vsi nestrpno čakajo, da se bo iz strelskega sna prebudil prvi zvezdnik moštva Harry Kane, ki je poleti želel zapustiti klub, vendar mu Tottenham ni odobril odhoda. »Pričakujem povsem drugačno tekmo, kot smo jo odigrali nazadnje z Arsenalom. Napočil je trenutek, ko moramo stopiti skupaj in se rešiti iz zagate,« pravi Nuno Espirito Santo, ki se je navijačem opravičil za blede igre svojih varovancev in napačne odločitve s klopi. Zdi se, da je za Tottenham nocoj na kocki veliko več kot zgolj tri točke, saj bi se v londonskem klubu v primeru novega spodrsljaja lahko zgodili odmevni premiki. Podoba Tottenhama pod vodstvom Espirita Santa, ki je letos prevzel vajeti prvega moštva kot rezervna rešitev, je še vedno brez prepoznavne identitete.