Najnovejše poročilo o obsegu in vplivu mednarodne trgovine s plastičnimi odpadki, ki ga je objavila mednarodna nevladna organizacija po imenu Agencija za okoljske preiskave (EIA), kaže, da je bilo v zadnjih 30 letih po vsem svetu legalno prodanih več kot četrt milijarde ton plastičnih odpadkov, pri čemer je EU stalno eden največjih izvoznikov plastičnih odpadkov.

EU je lani v tretje države poslala več kot 2,4 milijona ton plastike, večinoma v Turčijo, Malezijo in na Tajsko. To ne kaže samo na dolgotrajno nezmožnost EU, da ustrezno ravna z visoko porabo plastike in posledično z odpadki, ki jih proizvede, ampak tudi na obseg negativnih vplivov na skupnosti, ki te odpadke sprejemajo, in na planet, opozarjajo pri okoljski organizaciji Zero Waste Europe.

Tudi Slovenija med desetimi največjimi izvozniki plastike

Med desetimi največjimi izvozniki plastičnih odpadkov je šest držav članic EU, poleg Slovenije poročilo navaja še Nemčijo, Nizozemsko, Francijo, Belgijo in Italijo.

Okoljske in številne druge nevladne organizacije, med katerimi sta denimo Rethink Plastic alliance in Zero Waste Europe, kot tudi več poslancev Evropskega parlamenta se strinjajo, da mora EU nasloviti in rešiti to vprašanje.

V okviru akcije, ki so jo danes pripravili v evropski četrti v Bruslju, kjer je sedež glavnih institucij EU, bodo evropskemu komisarju za okolje, oceane in ribištvo Virginijusu Sinkevičiusu popoldne izročili manifest.

V manifestu, ki ga je podpisalo 36 poslancev Evropskega parlamenta in 61 mednarodnih organizacij, pozivajo institucije EU, naj uzakonijo prepoved izvoza plastičnih odpadkov iz unije in vzpostavijo trdno upravljanje z evropskimi plastičnimi odpadki znotraj EU.

V okviru celodnevne akcije, ki so jo pripravili ob križišču Schuman, med sedežema Evropske komisije in Sveta EU, so postavili tri metre visokega zmaja, ki bruha plastične odpadke, s čimer želijo opozoriti na perečo težavo s temi odpadki.