Nominiranci izbora Gazela v podravsko-pomurski regiji so zgled celotnemu gospodarstvu – imajo premišljen in načrtovan nastop na tujih trgih, svoje delovanje so hitro in uspešno prilagodili novim okoliščinam, v odnosu do zaposlenih pa izkazujejo napredne in inovativne pristope.

Potrojena dodana vrednost v podjetju MG Rohr

Letošnjo gazelo za podravsko-pomursko regijo je družba Dnevnik podelila koroškemu podjetju MG Rohr, za katero je komisija ocenila, da je sposobno preskokov in hkrati tudi teka na zelo dolge proge. V finale sta se uvrstila še mariborsko podjetje Impedanca in Antela iz Lenarta. V podjetju MG Rohr so specializirani za proizvodnjo in predelavo brezšivnih cevi, servisirajo več kot štiristo strank, med njimi so tudi naročniki Daimler Benz in Akrapovič. Njihovi prihodki so v letu 2020 presegli 9 milijonov evrov, ustvarili so čez 20 visokokakovostnih novih delovnih mest in potrojili dodano vrednost – ta je v lanskem letu dosegla 63.097 evrov na zaposlenega. Znesek presega tako povprečje v dejavnosti, v gospodarstvu (43.039) kot tudi slovensko povprečje (47.053). Podjetje uteleša podjetnost gazele: s premišljeno tržno pozicijo in trajnostnim odnosom uresničuje jasno vizijo rasti.

Prihodek na zaposlenega višji od gospodarskega povprečja

Podlaga za povabilo podjetjem v projekt Gazela je lestvica sto najboljših (bonitetno odličnih) najhitreje rastočih (prihodki iz prodaje) podjetij v zadnjih petih letih, ki jo pripravi družba Dun & Bradstreet. Analiza uspešnosti poslovanja podjetij v podravsko-pomurski regiji, ki so jo izdelali analitiki družbe Dun & Bradstreet, je pokazala, da so finalisti v finančnem letu 2020 med vsemi regijskimi finalisti predstavljali 13 odstotkov celotnih prihodkov, 5 odstotkov zaposlenih, 8 odstotkov sredstev in tudi 8 odstotkov deleža dobička. Regijski zmagovalci podravsko-pomurske regije so zelo dobičkonosni, saj je njihov dobiček na zaposlenega skoraj polovico višji od povprečja gospodarstva v finančnem letu 2020, prav tako so ta podjetja produktivnejša, kot je povprečje v gospodarstvu. Njihovi prihodki na zaposlenega znašajo 2555 evrov več kot v gospodarstvu.

Poslovanje, podprto z globalnimi podatki in lokalnimi izkušnjami

Za verodostojne analitične podatke pri projektu Gazela od leta 2009 skrbi družba Bisnode, ki je od avgusta letos del družbe Dun & Bradstreet, vodilnega svetovnega ponudnika poslovnih podatkov in analitike. Slovenska podjetja imajo tako na voljo širok nabor globalnih podatkov in analitičnih uvidov, podprtih z lokalnimi izkušnjami, da bodo lažje konkurirala na globalnem trgu in izboljšala poslovno uspešnost. Ocena Failure Score, ki so jo razvili pri družbi Dun & Bradstreet in ki je kot prediktivna analitična ocena del bonitetnih rešitev Dun & Bradstreet, se je izkazala kot zelo robustna tudi v stresnih razmerah, saj je bilo kar 81 odstotkov podjetij, ki so bila v lanskem letu izbrisana, v visoki coni tveganj ocene Failure Score.

Že imate trden poslovni načrt za leto 2022?

Redno spremljajte spremenljive in prediktivne kazalnike v rešitvah Dun & Bradstreet in pravočasno odreagirajte na vse spremembe. Predvideni plačilni indeks (EPI) je najhitrejši indikator tveganja, vendar pa je za ustvarjanje celotne slike o kondiciji poslovnega subjekta treba upoštevati tudi druge spremenljive analitične metrike, kot sta ocena Failure Score in dinamična ocena. Pred tveganji se dodatno zavarujete tudi tako, da za poslovne partnerje izbirate podjetja z mednarodnim certifikatom bonitetne odličnosti, ki ga nosijo le podjetja z nadpovprečno kakovostjo, stabilnostjo in trajnostjo poslovanja. Za nove poslovne priložnosti se ozrite po globalnih trgih, kjer so vam pri mednarodnem poslovanju v podporo rešitve Dun & Bradstreet. Izkoristite globalne finančne podatke za leto 2021 in prediktivne analitične ocene za leto 2022, da ocenite potencialna tveganja partnerjev doma in v tujini ter varno načrtujte rast v letu 2022. Zastavite poslovni načrt premišljeno, na osnovi lokalnih in globalnih podatkov ter analitike.

Damir Simonović, je analitik v družbi Dun & Bradstreet