Koroško podjetje MG Rohr je svoje delo in življenje zapisalo rasti, je v utemeljitvi priznanja zapisala metodološka komisija, ki je izbirala med tremi nominiranci. Odličnost in premikanje mej naredita vtis ne le pri izdelkih, temveč poslovnem modelu kot celoti. Sodobno podjetje, specializirano za proizvodnjo in predelavo brezšivnih cevi, ki se ponaša z visoko organizacijsko kulturo, je v zadnjih petih letih poslovanje podvojilo. MG Rohr uteleša podjetnost gazele: s premišljeno tržno pozicijo in trajnostnim odnosom uresničuje jasno vizijo rasti ter vlaga v del dejavnosti, s katero bo dodana vrednost, ki že zdaj presega tako povprečje v dejavnosti kot v gospodarstvu pa tudi dolgoročni gospodarski cilj Slovenije, v prihodnosti še rasla.

Priznanje vsem zaposlenim

»To priznanje je priznanje vseh nas,« je ob razglasitvi za regijsko gazelo poudaril Matej Natlačen, solastnik in direktor podjetja MG Rohr. Pri tem se je zahvalil vsem zaposlenim, pa tudi ženi, ki mu je stala ob strani, ko je bilo treba, in solastniku Samu Jeniču, ki se mu je v vodstvu podjetja pridružil pred tremi leti. »Verjemite, nič nas ne bo ustavilo,« je dodal. Z vizijo postati najboljši na svetu na področju, na katerem delajo, in imeti najboljši kader želijo v podjetju dokazati, da zmorejo igrati, kot so igrali naši odbojkarji – kot ekipa. V MG Rohr se tudi sicer lahko pohvalijo s transparentnim odnosom do zaposlenih. Kar ustvarimo, delimo, je načelo tandema solastnikov, ki v upravljanju sledita najsodobnejšemu pristopu ekonomske zavzetosti zaposlenih. Enkrat na mesec celotni ekipi predstavita finančno stanje, del dobička pa gre na račune zaposlenih.

Na vprašanje Janka Laha, člana metodološke komisije, ki je vodil pogovor z nominiranima podjetjema, kakšno pozornost v podjetjih namenjajo usposabljanju zaposlenih, je Matej Natlačen iz MG Rohr v odgovoru poudaril, da zaposlenim predajajo znanje, s čimer rastejo naprej. Za njihovo dobro počutje poskrbijo tudi z vodeno vadbo in vegansko prehrano. Zaposleni so po tabličnih sistemih vedno obveščeni, kaj se v podjetju dogaja, je dodal Samo Jenič. Po besedah direktorja Marka Završnika pa se v podjetju Impedanca, poslanstvo tega je razvoj elektronskih komponent, s katerimi oskrbuje trg z industrijskimi aplikacijami, zaposleni izobražujejo na vseh področjih, tako s tečaji tujih jezikov in v poslovnem komuniciranju kot z udeležbo na seminarjih in strokovnih delavnicah, na katerih spoznajo orodja, ki so trend v razvoju. Obe podjetji poskušata s privlačnim delovnim okoljem pridobiti mlade kadre, ki bodo zagotovilo za razvoj in rast tudi v prihodnosti.

Strma rast koroškega gospodarstva

Iz podravsko-pomurske regije prihajajo podjetja, ki slovensko znanje in inovativnost prenašajo v svet. Inženirji Virsa, zlate gazele 2019, so denimo razvili aplikacijo WeldCockpit, ki se je na trgu prijela tako dobro, da so jo kopirali celo globalni tekmeci. Iz podjetja Varis Lendava, regijske gazele 2017, pa prihajajo prestižne kopalnice, ki jih najdemo v najbolj znanih svetovnih hotelskih verigah. Uspešnosti regijskih podjetij pritrjuje predsednik upravnega odbora Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž. Kot je povedal, ima Koroška 1305 podjetij, ki so lani ustvarila skupno dve milijardi evrov prihodkov, od tega je več kot polovica izvoza, in zaposlovala 12.890 delavcev. »Letošnji kazalniki nam kažejo strmo rast in spodbudne podatke predvsem v industrijskem delu proizvodnje, verjamem pa, da se bo proti koncu leta rezultat izboljšal tudi v storitvenem sektorju,« je dejal in poudaril, da sta v viziji podjetij najpomembnejši rast in družbena odgovornost.

Dnevnik že od leta 2016 projekt Gazela povezuje z mladimi – da odličnost podjetij sreča odličnost talentov, ki jih podjetja potrebujejo, in gazele prihodnosti. Izraz podjetnost se je dolgo zamenjeval s podjetništvom, ustanavljanjem podjetij. A podjetnost je več kot podjetništvo, je lastnost človeka, ki vidi priložnost za iniciativo in premakne meje, da jih uresniči. To dokazuje Gimnazija Ravne, ki se izkazuje s podjetnostjo vodstva in učiteljev ter gimnazijk in gimnazijcev. Kot je poudarila profesorica Simona Rejec Merkač, ki je predstavila dejavnosti mladih na šoli, so dejavni na več področjih, med temi izstopa kultura. Na gimnaziji delujeta tako dijaški kot profesorski pevski zbor, šola je zelo uspešna na področju mednarodnega sodelovanja, posebej pa je poudarila filmsko ustvarjanje dijakov v okviru projekta Erasmus plus ter uvedbo predmeta podjetništvo in komunikacija, v katerem so lahko dijaki svojo podjetnost prvič izkazali v lanskem šolskem letu.

Spominsko obeležje zlatim gazelam

Rezultat podjetnosti je tudi obnova dvorca Bukovje, ki je gostil tretji regijski dogodek Gazela, je poudarila županja Dravograda Marjana Cigala. Občina ga je obnovila z evropskimi sredstvi, v njem pa ima sedež Zavod za kulturo, turizem, šport in mlade. Predsednik organizacijskega odbora Gazela Miha Vrbinc je napovedal, da bo Dnevnik ob 20. obletnici projekta Gazela v sodelovanju s Tehnološkim parkom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana 13. oktobra slovesno odkril spominsko obeležje zlatim gazelam v Parku gazel, in se zahvalil vsem podpornikom. Med njimi projektu že vrsto let stoji ob strani Zavarovalnica Triglav. Kot je zbrane nagovoril vodja prodaje iz območje enote Slovenj Gradec Miha Hendler, Skupina Triglav kot pomembna mednarodna zavarovalna in finančna skupina spodbuja iskanje skupnih rešitev za izzive sodobnega časa. »Pri tem podpiramo različne organizacije, dogodke in akcije, ki z izjemnim prispevkom pripomorejo k razvoju družbe, v kateri delujemo. Zato s ponosom podpiramo tudi Dnevnikov izbor Gazela, ki odkriva najhitreje rastoča podjetja in jih spodbuja k nadaljnjim uspehom. Inovativnost in ustvarjalnost sta glavni obliki razvoja in zagotovilo za boljši jutri.«