Zgodovina podjetja seže v leto 2007. Na začetku ga je direktor Boštjan Zemljič ustanovil skupaj s švicarskim partnerjem, vendar se je ta ob vrnitvi sredstev za začetek poslovanja umaknil iz lastništva. Proizvodnja se je do leta 2012 odvijala v Srbiji, danes pa ima podjetje proizvodne obrate v Lenartu, Benediktu in na Hrvaškem. Pri vodenju podjetja so edinemu lastniku in direktorju Antele v veliko pomoč izkušnje na delovnem mestu komercialista v švicarsko-slovenskem podjetju Paloma Horgen.

Odjemalci z vsega sveta

Odjemalce imajo po vsem svetu, tudi na Japonskem, Bližnjem vzhodu in v Afriki, saj dobrih 70 odstotkov izdelkov izvozijo. »Osredotočamo se na nišne izdelke, ki jih je težje proizvesti in za katere je potrebnega precej znanja in izkušenj. Večja podjetja v panogi se običajno nimajo časa ukvarjati s takimi povpraševanji kupcev, medtem ko nam predstavljajo izziv in pogosto zelo dobro dodano vrednost. Prednost je tudi, da smo majhen tim visoko motiviranih posameznikov. Zgradili smo zelo vitko organizacijsko strukturo in odločevalski ukrepi so hitri in fleksibilni. Imamo svojstven pristop do vodenja podjetja, kjer nimamo klasičnih sestankov. Obujemo raje pohodne čevlje in gremo na treking, kjer se pogovarjamo in rešujemo probleme ter razpravljamo o idejah. Klasičnih sestankov za konferenčno mizo pri nas ni,« je povedal Zemljič, čigar podjetje je na prvem mestu po realizirani dodani vrednosti v panogi.

Edinstvenost njihovega delovanja predstavljajo tudi nišni proizvodi za živilske farme (govedo in perutnina). Zemljič pravi, da jih želi konkurenca kopirati, in dodaja: »Zelo težko kdo od konkurence proizvede kvaliteto, ki jo imamo sami. Poleg klasične higienske papirne konfekcije, kot so medicinske prevleke, toaletni papir ali papirnate brisače, je glavnina naših razvojno-proizvodnih naporov v nišnih produktih. Tukaj smo najmočnejši v prodaji papirja za piščančje farme, kjer z našim papirjem občutno zmanjšajo smrtnost med novoizvaljenimi piščančki.«

Med prvimi proizvajalci papirnatih slamic

Revolucionarne so še denimo »kravje brisače« iz posebnega papirja, kjer imajo celo paleto raznih rešitev, ki pomagajo kmetom povečevati mlečnost in zmanjšajo težave z okužbami in vnetji. Razvili so tudi papir za razkuževanje rok ter ustrezen podajalnik, s katerim se to aplicira. »Leta 2019 smo začeli s proizvodnjo papirnatih slamic za gastronomijo in smo bili med prvimi takšnimi proizvajalci, kajti šele julija 2021 je Evropska unija prepovedala uporabo plastičnih slamic. Čeprav prodajamo zaščitne maske, razkužila ter razne covid testerje, proizvajamo le papirnate izdelke,« je pojasnil Zemljič. Razpolagajo s proizvodno zmogljivostjo 21.000 ton na leto.

Sicer je načrtovanje poslovanja podjetja Antela vezano na investicije, vodenje pa opredeljujejo načela enakosti osebnih dohodkov, ne glede na delovno mesto (razlike v plači so minimalne), nehierarhična struktura ter vitka organizacija. Za letos imajo v načrtu gradnjo večjega proizvodno-logističnega objekta blizu Zagreba, kjer so leta 2019 kupili zemljišče v velikosti 9000 kvadratnih metrov. Na to lokacijo nameravajo preseliti proizvodnjo papirnatih slamic ter povečati kapacitete, saj jim po besedah Zemljiča niti približno ne uspe zadovoljiti trenutnih potreb trga.