Trditev, da je za tako visoko število smrti zaradi covida kriva neizgradnja domov za ostarele (DSO) pred njegovim mandatom, je laž. Večino od več kot 10.000 okužb so imeli možnost preprečiti minister Gantar, njegova državna sekretarka Bregantova, pa minister za delo Cigler Kralj, šef NIJZ dr. Krek in sam Janša, ki je dobil opozorilo o ignoranci ministrstva za zdravje od sredine lanskega marca naprej. Ali mu je (ne)upoštevanje teh opozoril predlagala tudi svetovalna skupina, ne vem, je pa zanje vedela.

S potezami omenjenih se mora začeti ukvarjati tožilstvo. Gre za primer nevestnega dela v službi, kjer so imeli možnost preprečiti samo v DSO-jih več kot 2200 smrti in tega niso storili.

Janša očitno ne ve, da se okužbe niso širile samo v DSO-jih, temveč tudi v UKC-jih. Ker niso prej naredili nobenih novih? Ne, ker vlada, ki jo vodi, ni omogočila ne testne ne široke izvedbe prisilnega odvajanja izdihanega zraka tudi okuženih oseb iz zaprtih javnih prostorov. DSO-jev, UKC-jev, ZD-jev… Janša in njegovi so šolski primer nestrokovnega vodenja države, ki temelji na tem, da njihovo neznanje podpira določen del volilcev.

Mitja Vilar, Šmarje - Sap