Potem ko je Christopher Nolan režiral film o tretji svetovni vojni, bi zdaj znova snemal film o drugi svetovni vojni. Po vohunskem trilerju Tenet (2020), v katerem so ptice letele vzvratno in pištole lovile krogle, gre Nolan nazaj v času. Potem ko je gledalcem pred štirimi leti odpiral usta z ekranizacijo bitke pri Dunkirku, bi zdaj snemal film o ameriškemu znanstveniku Robertu Oppenheimerju, ki je med drugo svetovno vojno vodil skrivni vojaški projekt Manhattan. Namen projekta je bil izdelati atomsko bombo; s številnimi priznanimi znanstveniki je sodelovalo kar 130.000 ljudi, končalo pa se je z izdelavo in sprožitvijo treh bomb. Prvo so preizkusili v Novi Mehiki, drugi dve so Američani odvrgli na japonski mesti Nagasaki in Hirošimo.

Nolan pravi, da bo tokrat skromen, saj da bo proračun le 100 milijonov dolarjev. Napisal je scenarij, ne bi pa več snemal s producentskim studiom Warner Brothers, saj vodstvu zameri odločitev, da v času covida-19 vsi njihovi veliki filmi sočasno izidejo tako v kinodvoranah kot na pretočni platformi HBO Max. »Številni pomembni filmarji in igralski zvezdniki so odšli spat misleč, da delajo za najboljši filmski studio, zbudili pa so se v delovnem razmerju z najslabšim pretočnim servisom,« je bil kritičen v intervjujih decembra lani. Britansko-ameriški režiser je namreč velik tradicionalist. Najraje še vedno snema na film, daje prednost praktičnim učinkom in zagovarja izkušnjo na velikem platnu.

Universal podpisal Nolanove pogoje

Ker je Nolan seveda mojster, ki je povrh tudi komercialno uspešen – s filmi je v blagajne prinesel že okroglih pet milijard dolarjev – si lahko takšne besede tudi privošči. Zanj so se ob skrhanem odnosu z Warnerjem po navedbah Hollywood Reporterja pulili Apple, Sony in Universal, ki je z avtomobilščino Hitri in drzni 9: Drzna saga poleti podiral blagajniške rekorde v času pandemije. Prislužil je več kot 700 milijonov dolarjev. Prav šefi pri Universalu pa so bili tisti, ki so nazadnje pritrdili vsem Nolanovim pogojem. Ta je poleg stomilijonskega proračuna zahteval proste roke pri snemanju, petino bruto dohodkov in zapis klavzule, po kateri sto dni pred izidom in po njem studio v kinu ne bo izdal katerega od svojih preostalih filmov.

O projektu je z izjemo tematike za zdaj znano malo. Edini igralec, ki ga navaja več medijev, je Irec Cillian Murphy, ki je eden stalnih Nolanovih sodelavcev. Videli smo ga v filmih Batman: Na začetku (2005), obeh netopirskih nadaljevanjih ter Izvoru (2010) in Dunkirku (2017). »Sodelovanje z njim je privilegij. Nikoli pravzaprav ne veš, česa se bo lotil in kakšen film bo posnel. A če me pokliče, sem tam,« pravi Murphy o njunem križanju kariernih poti. Bo pa Nolanu v vlogi producentke znova ob strani tudi žena Emma Thomas, s katero sta poleg snemanja številnih filmov povila še štiri otroke. Warner in Nolan se torej razhajata prvič po letu 2002, ko je z Alom Pacinom, Robinom Williamsom in Hilary Swank posnel triler Insomnia, snemanje njegovega novega spektakla pa se začne v prvem četrtletju prihodnjega leta.