Nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina očitajo oblastem prevare. Tridnevne volitve so sicer sledile po zatrtju opozicije, ko so oblasti zaprle opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in formalno prepovedale njegovo organizacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker ogromno kritikov Kremlja ni smelo sodelovati na volitvah, so se številni Rusi v Moskvi in drugod odločili podpreti komuniste.

Na Puškinovem trgu se je danes zbralo več kot tisoč ljudi. Komunisti namreč trdijo, da so bile volitve ukradene in da bi morali dobiti večjo podporo. Opozarjajo predvsem na napake pri elektronskem glasovanju. Množica je pri tem vzklikala: »Putin je tat« in pozivala k izpustitvi političnih zapornikov.

Z glasno glasbo preglasili protestnike

Čeprav je proteste spremljala tudi policija, protestnikov niso razgnali, temveč so po zvočnikih predvajali glasno glasbo, da bi tako preglasili množico ljudi.

Policija je sicer pred protestom aretirala več aktivistov, med njimi vodjo socialistične skupine Leva fronta Sergeja Udalcova, so sporočili iz nevladne organizacije OVD-info.

Na parlamentarne volitve pred tednom dni, na katere letijo očitki o volilnih prevarah, se je danes odzval tudi Putin sam in potek glasovanja pohvalil kot »pošten in svoboden«. Volitve so po njegovih besedah v celoti potekale v skladu z zakonodajo.

Na videokonferenci z vodilnimi politiki vseh strank, ki so poslej zastopane v dumi, je še dejal, da je dokaz za demokratičen proces tudi vstop stranke Novi ljudje v parlament, saj je prvič po več letih petodstotni volilni prag uspelo preseči peti stranki.

Na parlamentarnih volitvah je sicer z 49,2 odstotka glasovi slavila Enotna Rusija, leta 2016 je osvojila 54,2 odstotka glasov. Komunisti na drugi strani so okrepili podporo. Leta 2016 je za njih namreč glasovalo 13,3 odstotka volivcev, letos 18,9.