Številka pet v numerologiji pomeni tudi popolnost. In še kako je to resnično. Če kdo, to dobro ve kajakaš Nejc Žnidarčič. Na svetovnem prvenstvu na divjih vodah se je v sprinterskem spustu še petič veselil naslova svetovnega prvaka in se vpisal v zgodovino kot najuspešnejši tekmovalec vseh časov. Še več, potrdil je vlogo prvega favorita, potem ko je na Slovaško pripotoval v vlogi branilca naslova svetovnega prvaka, ki si ga je priveslal leta 2019 na olimpijski progi v La Seu d'Urgellu v Španiji.

Zanimivo, da Žnidarčiču v letošnji sezoni ni šlo tako, kot bi si sam želel. Evropsko prvenstvo je končal na četrtem mestu, brez zmage je bil tudi v svetovnem pokalu. Zato je bilo veselje še toliko večje. »Ponosen sem nase. Svetovna prvenstva so na sporedu od leta 1952, še nikoli doslej pa nihče ni bil petkrat svetovni prvak. Vedno, ko si na vrhu neke razpredelnice, je super občutek, jaz sem zdaj kar na dveh,« je bil ponosen 37-letni Nejc Žnidarčič, ki pa na olimpijskih igrah v Tokiu ni tekmoval z razlogom, njegova disciplina namreč ni olimpijska. »Nisem razočaran. Že ko sem šel v ta šport, ni bil olimpijski, vedel sem, kam se podajam. Ni vse v olimpijskih igrah. Želim početi stvari, ki me zabavajo in me veselijo. In če si v tem še najboljši, res ne vidim težav,« je še dejal Šempetrčan, ki je letos svetovni prvak postal bolj prepričljivo kot pred dvema letoma, ko je zmagal le za stotinko.

V očeh Slovencev je bil sicer favorit številka ena za zlato kolajno kanuist Benjamin Savšek, tudi aktualni olimpijski prvak. Na progi na Donavi je bil sicer odlično na poti do zmage, najhitrejši je bil že v polfinalu, v finalu pa vse do predzadnjih vratc, ko si je prislužil kazen 50 sekund, kar ga je pahnilo na deveto mesto. Savšek je podoživel usodo kolegov iz reprezentance Eve Terčelj in Petra Kauzerja, ki sta enako kazen dobila dan prej. Odrinil je ena vratca, sodniki pa so menili, da je to storil namerno, kar pa sam zanika. »Mislim, da si kazni za 50 sekund nisem zaslužil. Zadnja kombinacija je bila zahtevna, voda tam je hitra in je bilo težko odreagirati, kot bi si želel. Napaka me je stala kolajno, a moram biti zadovoljen. Moje vožnje so bile odlične, res sem ponosen, da sem tudi po olimpijskih igrah zadržal visoko raven pripravljenosti. Jasno pa je, da je bilo tudi nekaj razočaranja. Ko sem prišel v cilj, sem mislil, da imam kljub napaki kolajno, a so mi naknadno določili večjo kazen,« je dejal Benjamin Savšek, ki si bo najprej vzel nekaj časa za počitek, nato pa začel priprave na novo tekmovalno sezono.

Najbolj razočarani so bili v taboru kajakašev in kajakašic, saj so ostali brez tako želene kolajne. Edini se je v finale uvrstil Peter Kauzer, ki pa nato ni sestavil vožnje brez napake, prislužil si je 52 kazenskih sekund, kar ga je pahnilo na osmo mesto. Po mnenju Hrastničana pa sodniška odločitev ni bila pravilna. Kazni sicer niso določili sodniki ob progi, ampak tisti v sobi za video. »Napake za 50 kazenskih sekund nisem storil. O tem sem prepričan, lahko mi neštetokrat pokažejo video in trdijo drugače. Bil sem na meji, ampak moja glava je bila še na pravem mestu in ne tako, kot pravijo sodniki. Žalostno in zanimivo je, da se to vedno dogaja enim in istim. Zakaj, se sprašujem. Čas je, da mednarodna in tudi domača zveza nekaj storita, tako ne gre več naprej. Nisem toliko razočaran, kot sem jezen. Če bi tekmovalci sodili drug drugemu, bi bilo bolj športno, kot je zdaj,« je bil na cilju ogorčen Peter Kauzer.

Brez napake pri 21. vratcih bi Kauzer, ki je bil že v polfinalu najhitrejši, zaradi štirih kazenskih sekund pa se uvrstil na sedmo mesto, osvojil srebro, za 18 stotink bi zaostal le za Francozom Borisom Neveujem, ki je po sedmih letih drugič osvojil zlato kolajno na svetovnih prvenstvih. Razočarana je bila tudi branilka naslova Eva Terčelj, ki je bila na progi hitra, a sodniki so ji dosodili namerno odrivanje vratc, tako da si je prislužila 50 kazenskih sekund in zasedla le 26. mesto. »Jezna sem. Prvotna odločitev je bila le dotik, naknadno so jo spremenili v kazenskih 50 sekund. A smo nemočni, ne morem ničesar spremeniti. Moja vožnja je bila dobra, verjamem, da bi bila finalna še boljša, žal sem ostala brez nje,« je bila razočarana Eva Terčelj.