V košarici novosti najdemo novo premijsko tablico surface pro 8, manjšo in cenejšo tablico surface go 3, premijski hibridni prenosnik surface laptop studio z inovativnim dizajnom preobrazbe iz prenosnika v tablici podobno napravo, ob tem pa še nov poskus zložljivega mobilnika surface duo 2 in dokaj zanimivo pisalo surface slim pen 2. Obe tablici in hibridni prenosnik bodo opremljeni s prihajajočim operacijskim sistemom windows 11, medtem ko bo surface duo opremljen z androidom. Uradna svetovna prodaja naprav se prične 5. oktobra.

Surface pro 8

Med največje novosti surface pro 8 štejemo prehod na zaslon s 120-herčnim osveževanjem slike, ki je že skoraj obvezno za sleherno premijsko napravo. Frekvenca slike se bo prilagajala dogajanju na zaslonu, da ne bo po nepotrebnem požirala baterije. Še večjega pomena pa je sprememba na področju USB vhodov. Namesto vhodov USB-A bo surface pro 8 opremljen z dvema vhodoma USB-C s thunderbolt 4 podporo. Slednje je ključnega pomena, saj thunderbolt 4 poleg izredno hitrega prenosa podatkov omogoča tudi žični prenos slike na zaslone z ločljivostjo 4K. Ob tem pa še priklop zunanje grafične kartice, kar lahko tablico spremeni v izredno zmogljivo igričarsko napravo. Čeprav standard thunderbolt 4 podpira tudi polnjenje naprav, bo surface pro 8 še naprej napajal kabel surface connect. Tablico poganja procesor core i5-1135g7 ali i7-1185g7, prostora za shranjevanje je med 128 GB in 1 TB, delovnega spomina pa 8 GB ali 16 GB. Obljubljajo tudi do 16 ur avtonomije baterije, a bi se o tem raje prepričali osebno.

Zaslon tablice ima diagonalo 33 centimetrov (13 palcev), ločljivost 2880 x 1920 in razmerje stranic 3:2. Zaslon ni povsem od roba do roba, temveč ima kar nekaj obrobe vzdolž obeh daljših stranic. Na eni strani zaradi kamere, na drugi zaradi priklopa tipkovnice. V slednji najdemo tudi prostor za novi surface slim pen 2, ki naj bi z vibracijami in podobnimi triki oponašalo upor med uporabo pravih pisal. V teoriji se sliši zanimivo. Surface naprave pa nikdar niso bile poceni. Za najbolj osnovno različico pro 8, s tipkovnico in brez pisala, bo treba odšteti (v Nemčiji) okoli 1360 evrov. S pisalom še 100 evrov več.

Surface laptop studio

Zelo zanimiv je tudi novi prenosnik surface laptop studio. Predvsem zaradi dizajna. Spodnji del zaslona lahko nekako potegnemo k sebi in ga odložimo na sredini tipkovnice. S tem dobimo zaslon, ki je nekoliko bolj pod kotom. Za trenutke, ko stojimo sredi sestanka in se oziramo na zaslon po podatke. Lahko pa se zaslon tudi povsem uleže na tipkovnico, tako da zadeva izpade podobna debelejši tablici. Zaslon prenosnika ima diagonalo 36,6 centimetra (14,4 palca), ločljivost 2400 x 1600, razmerje stranic 3:2, 120-herčno osveževanje slike, dva USB-C thunderbolt 4 vhoda, vse skupaj pa bo tehtalo med 1,74 in 1,82 kilograma. Na voljo sta procesorja core i5-11300h ali core i7-11370h. Osnovna različica ima intergirano grafično kartico iris xe, i7 pa lahko družbo dela tudi Nvidiina grafična kartica geforce rtx 3050 ti. Delovnega spomina je 16 ali 32 GB, prostora za shranjevanje pa od 256 GB do 2 TB. Cen v Evropi še ne poznamo, saj k nam prihaja šele prihodnje leto.

Surface go 3 in surface duo 2

Najmanj pozornosti je pritegnila nova tablica surface go 3. Ta je ohranila isto diagonalo zaslona, ki meri 26,7 centimetra (10,5 palca), z ločljivostjo 1920 x 1280. Novost je na strani procesorjev. Dražji procesor z različice go 2 je zdaj osnovni, kdor bo tokrat segel nekoliko globlje v žep, pa bo dobil procesor core i3-10100y. Microsoft trdi, da je nova naprava za 60 odstotkov hitrejša od modela go 2. V naslednjih mesecih naj bi bili na voljo tudi modeli z mobilno povezljivostjo. Za najbolj osnovni model, z vsega 64 GB prostora za shranjevanje in 4 GB delovnega spomina, ter tipkovnico je treba (v Nemčiji) odšteti okoli 540 evrov.

Zadnja novost je Microsoftov poizkus alternativnega pristopa do hibridov med telefoni in tablicami. Surface due 2, kot njegov predhodnik, spominja na žepno knjižico, ki jo lahko razpremo, s tem pa razkrijemo dva z razmikom ločena zaslona. Prvi model se ni obnesel predvsem zaradi slabe združljivosti koncepta z androidom in aplikacijami. Tudi procesor ni bil premijski. Tokrat bo procesor Qualcommov snapdragon 888, naprava bo podpirala 5G in NFC. Imela bo tudi tri kamere na hrbtni strani. Širokokotno z ločljivostjo 12 milijonov pik (MP), 16-MP ultraširokokotno in 12-MP teleobjektiv. Ključno pa ostaja vprašanje združljivosti koncepta z androidom. Osnovni model z 8 GB rama in 128 GB diska stane (v Nemčiji) okoli 1600 evrov.