»Razmere v državi niso dobre, število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, raste, v državi imamo že blizu 14.000 aktivnih primerov. Bolnišnično obravnavo trenutno potrebuje 89 bolnikov, 37 bolnikov imamo na intenzivnem oddelku. Najmlajši bolnik je star 41 let, najmlajši bolnik na intenzivnem oddelku pa ima 27 let. Oba nista bila cepljenja. Treba se je zavedati, da sicer nihče ni povsem varen pred covidom in da so kapacitete bolnišnic omejene, tudi na intenzivnih oddelkih,» je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 poudaril vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb in pozval vse posameznike, ki še odlašajo glede cepljenja, da to čim prej storijo in tako zmanjšajo pritisk na bolnišnice. Po njegovih besedah so maksimalne zmogljivosti pri zdravljenju covidnih bolnikov v UKC Ljubljana približno 350 postelj, od tega 69 intenzivnih.

V prihodnjih tednih strmega upada naraščanja bolnikov, ki potrebujejo intenzivno klinično obravnavo, ni pričakovati, za ocene, kdaj se bo situacija s covidom-19 umirila, pa je še prezgodaj, je še dodal Jereb.

Povečano kroženje virusa med otroško populacijo

»Danes je prvi jesenski dan, za otroško populacijo pa so razmere podobne zimskim. Med njimi namreč močno naraščajo okužbe dihal. Bolnišnični oddelki so polni otrok, tako na infekcijski kliniki, kjer so oddelki vseskozi polno zasedeni, kot na otroški pediatriji. Med njimi so tudi bolniki s covidom, gre za otroke vseh starosti, največ pa jih je starih 14, 15 let,« je povedal strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana doc. dr. Marko Pokorn in potrdil, da je cepljenje za otroke po dopolnjenem 12. letu starosti in še posebej tiste, ki imajo določene bolezni, priporočljivo, saj v veliki meri vpliva na ugodnejši potek bolezni, medtem ko cepljenje otrok, mlajših od 12. let, še ni odobreno.