Vlada predsednika Joeja Bidna je v nedeljo s posebnimi leti začela deportacijo več tisoč Haitijcev, ki se jim je minuli teden uspelo prebiti na ozemlje ZDA. Prve karavane migrantov so prestopile mejo v četrtek, do konca prejšnjega tedna pa jih je po podatkih ameriških mejnih organov prišlo 14.872. Med njimi prevladujejo Haitijci, drugi so iz srednjeameriškega trikotnika (Gvatemala, Honduras in Salvador) ter Venezuele pa tudi iz drugih delov sveta. Mejno reko Rio Grande so prečkali na plitvem delu blizu mesta Acuna v mehiški zvezni državi Coahuilae. Na severnem obrežju v Teksasu so jih pričakale ameriške obmejne patrulje in jih prisilile, da so se utaborili pod cestnim mostom, ki povezuje Acuno s krajem Del Rio na jugu Teksasa.

Lov konjenice na migrante

Ujeti v tem improviziranem taboru pri dnevnih temperaturah okoli 40 stopinj spijo na golih tleh, brez hrane in pitne vode ter z nekaj improviziranimi sanitarijami, ki so jim jih postavili ameriški mejni organi. Razmere, v katerih jih zadržujejo, so migranti in humanitarne organizacije v ponedeljek označili za nevzdržne, teksaška republikanska vlada pa je Bidna pozvala k razglasitvi kriznih razmer v obmejnem pasu. Poročevalec agencije The Associated Press s terena je dejal, da so minuli konec tedna še druge skupine Haitijcev poskušale priti čez reko okoli 2,5 kilometra vzhodno od tega migrantskega tabora, a so jih ameriške obmejne policijske patrulje na konjih pregnale.

Fotografski posnetki Paula Ratjeja, sodelavca agencije AFP, in videoposnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, prikazujejo lov ameriške policijske konjenice na migrante v starem kavbojskem slogu lova na živino. Ratje je govoril o migrantih iz tabora pod mostom, ki so večkrat prekoračili reko, da bi se na mehiški strani oskrbeli s hrano in vodo, pri vračanju na ameriško stran pa so jih lovili policisti na konjih. »Mnogi so pred policijskimi jahači začeli bežati, policist je med dirom konja v krogu migranta zagrabil za majico in ga prevrnil,« je ob razlagi enega od svojih posnetkov povedal Ratje za ameriške medije.

Minister obljubil preiskavo

Mesto Del Rio, kjer je omenjeni migrantski tabor, je v ponedeljek obiskal ameriški minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas. O ravnanju obmejne policijske konjenice je izjavil: »Vsakršno grdo ravnanje z migranti ali zloraba je nesprejemljiva (…) Posnetki, ki sem jih videl, so se me močno dotaknili.« Obljubil je preiskavo in položaj označil za zapleten in pretresljiv. Dejal je, da bo v Del Rio napotil 600 pripadnikov svojega ministrstva, ki naj bi pomagali pospešiti deportacije, in da v naslednjih dneh pričakuje umirjanje razmer.

Tako so v nedeljo v haitijskem glavnem mestu Port-au-Prince pristala tri ameriška letala s 320 migranti, v ponedeljek jim jih je sledilo še šest, v naslednjih dneh pa po sedem letal dnevno; vsi leti so iz San Antonia. Mehiška vlada je včeraj izrazila bojazen pred novo mejno krizo, saj so se mnoge družine migrantov z majhnimi otroki odločile iz ZDA vrniti v Mehiko, da bi se tako izognile deportaciji v svojo domovino.

Polemika o poglavju 42

Bidnova administracija se pri deportacijah sklicuje na prakso prejšnje vlade predsednika Donalda Trumpa. Ta je začela pri preprečevanju vstopa migrantom uporabljati člen zakonodaje iz leta 1994, ki v primerih nevarnosti širjenja nalezljivih bolezni dovoljuje prepoved vstopa v državo. Člen je zapisan v okviru 42. poglavja zveznega zakonika, ki zadeva javno zdravje, zato se zdaj v polemiki okoli izvajanja te zakonodaje govori kar o poglavju 42 (title 42).

V torek se je v zvezi z zadnjimi dogodki oglasil vodja večine v ameriškem senatu, demokrat Chuck Schumer, in na zasedanju dejal: »Pozivam predsednika Bidna (…), da nemudoma preneha te deportacije in politiko zakonodaje poglavja 42 na naši južni meji. Ne moremo nadaljevati s temi ostudnimi in ksenofobnimi Trumpovimi politikami, ki ignorirajo našo begunsko zakonodajo«.