Prejem zlate gazele oktobra 2019 je bil tudi trenutek, ko sva se s solastnikom Alešem Puklavcem ozrla v tisto leto 2002, ko sva se odločila za podjetniško pot in leta 2004 ustanovila Virs. Imela sva »milni mehurček«. A to ni bilo vse, kar sva posedovala. Imela sva znanje, vizijo, vztrajnost in voljo za trdo delo. Kmalu je vse to začelo prinašati sadove in podjetje je raslo in se razvijalo. Pridruževali so se nama sodelavci, ki so imeli sorodne nazore. Vse do krize leta 2009 je bilo podjetje usmerjeno v zastopanje tujih renomiranih proizvajalcev varilne in rezalne opreme, s katero smo bili omejeni na lokalni trg. Sledila je kriza, ki je globoko zarezala v naše poslovanje, in sledilo je obdobje številnih izzivov: veliko zmanjšanje prihodkov, stečaji številnih partnerjev… Skratka, znašla sva se pred vprašanjem, kako naprej.

Poti sta bili dve: odnehati ali se usmeriti v lasten razvoj. Izbrala sva drugo in to se je pozneje pokazalo kot pravilna odločitev. Po združitvi najinega trženjskega in tehničnega znanja sva privabila še nekaj ključnih sodelavcev, ki so nama pomagali razvijati naprave za avtomatizacijo in robotizacijo varjenja ter tako tlakovati pot navzgor. Odločitev je bila usmerjena v proizvodnjo vrhunskih naprav višjega cenovnega razreda in te so kmalu našle kupce v nekaterih najbolj priznanih proizvajalcih avtomobilov, izpušnih sistemov, avtodvigal, gospodinjskih aparatov, težki strojegradnji, procesni opremi… Ti referenčni kupci nam zaupajo še danes in so bili povod za zaupanje še pri mnogo drugih. V zadnjem času se precej povečuje delež prihodkov od izvoza, saj tudi v tujini vse bolj prepoznavajo našo kakovost, inovativnost in kompetence.

Z razširjenimi proizvodnimi zmogljivostmi in okrepljenim razvojnim oddelkom želimo odgovarjati na vse zahtevnejše tehnološke izzive in biti pionir novih tehnologij. Z novimi zmogljivostmi se bo ponudila tudi priložnost za nove zaposlitve. Priložnost dajemo mladim, ki končajo formalni izobraževalni program, pri nas pa dobijo potrebna specifična znanja s prenosom znanja med zaposlenimi in izobraževanji. Če želiš biti v prvi ligi, moraš imeti igralce, ki so sposobni igrati v njej. Imeti moraš tudi kakega dobrega napadalca, da zabija gole. Če želiš igrati v ligi prvakov, potrebuješ Ronalda ali Messija, sicer tam na daljši rok težko obstaneš.

Danes gre razvoj v smeri osvajanja novih in sodobnih tehnologij, kot so lasersko varjenje, delo s sodelovalnimi roboti in razvoj lastnih programskih rešitev za spremljanje in dokumentiranje dela na naših napravah, v skladu s smernicami industrije 4.0. Uspešna so tista podjetja, ki so uvedla robotizacijo in ki kupujejo najboljše stroje. Ta podjetja ne začnejo pogovorov z nami o tem, koliko kaj stane, ampak o tem, kaj potrebujejo in kakšno korist bodo od te opreme imela. Do cene pridemo šele na koncu. Tisti, ki vztrajajo pri manufakturi, lahko tekmujejo le s tem, kje bodo dobili najcenejšega delavca.

Vsak naš izdelek avtomatizacije ali robotizacije je unikaten, naši projektni procesi pa so zastavljeni v smeri stalnega sodelovanja in iskanja tehnoloških storitev. V naši ozki tržni niši avtomatizacije in robotizacije na področju varjenja in rezanja prisegamo predvsem na inovativnost in ustvarjalnost, vsak naš projekt je pravzaprav prototip. Smo inženirji, ki rešujemo tudi najbolj nore ideje. Z našimi rešitvami robotizacije kupci služijo denar, proizvajajo produktivneje in imajo konkurenčno prednost pred svojimi tekmeci. To je njihova dodana vrednost.

Letos bomo v svetu Gazela skupaj izbrali zlato gazelo 2021. Pridružila se bo podjetjem, ki dokazujemo: če si priden in trdo delaš, če verjameš, upaš in nikoli ne obupaš, ti bo uspelo!

Renato Pahor je član sveta Gazela in direktor podjetja Virs, zlate gazele 2019.