Na strelskem pohodu je osemnajstletni študent z lovsko puško pobil šest ljudi, nekaj manj kot trideset pa jih ranil. Napad, ki naj bi ga v črno zamaskiran mladenič s čelado na glavi na spletnih družbenih omrežjih celo napovedal, je danes dopoldan izvedel na univerzi v ruskem mestu Perm na Uralu. Študenti in učitelji so se pred streli zaklepali v učilnice, v smrtnem strahu pa celo skakali skozi okna drugega nadstropja, kaže eden od posnetkov dramatičnega dogajanja. »Kakšnih 60 se nas je skrilo v eno od učilnic. Vrata smo zabarikadirali s stoli,« je za Reuters povedal eden od študentov.

V eno od učilnic naj bi se med prelivanjem krvi pred pripadniki posebne enote policije zatekel tudi napadalec, ki ga je policiji uspelo ujeti kljub upiranju aretaciji. Bil je ranjen, a živ. Ruski preiskovalni odbor je potrdil, da je smrt sejal eden od študentov univerze, v svoji napovedi na spletu pa naj bi pisal, kako je o krvavem pohodu »sanjaril« že leta. Dolgo časa se je nanj tudi pripravljal in varčeval denar za orožje, puško je kupil maja letos. Univerzo si je za tarčo domnevno izbral zato, ker so na njej pred leti storili »resno napako«. Kaj je s tem mislil, ni pojasnil. Ob svojih temačnih mislih je najstnik sam zapisal, da ni privrženec nobene ideologije, lokalni mediji poročajo, da tako najverjetneje ni šlo za teroristični napad, ampak zgolj za dejanje »osamelega volka« iz sovraštva.

Strelski pohodi na šolah v Rusiji so (v primerjavi z ZDA) redki tudi zaradi oteženega nakupa strelnega orožja, a se lahko civilisti s posebnim dovoljenjem brez večjih težav dokopljejo do orožja za lov, samoobrambo ali šport. Zelo živ je še spomin na leto 2018, ko je študent na univerzi na Krimu pobil 20 ljudi, potem pa sodil še sebi, maja letos pa je še en najstnik v kraju Kazan postrelil devet ljudi, mnogo pa jih ranil. Po tem krvavem napadu so oblasti starostno mejo za nakup orožja z 18 povišale na 21, a nov zakon še ni v veljavi.