Vajeni smo že pisati o zgodovinskih večerih pretočne platforme Netflix, ki na podelitvah filmskih in televizijskih nagrad ob vedno večji produkciji videovsebin dobiva tudi vedno več nagrad. Nič drugače ni bilo tokrat, v nedeljo, na letošnji, 73. podelitvi nagrad emmy. Netflix je slavil v dveh od treh glavnih kategorij, za zmagovalni pa sta se izkazali Krona (The Crown) in Damin gambit (The Queen's Gambit). Prva je slavila v kategoriji dramskih serij, druga pa v kategoriji miniserij, kjer je pometla z močno konkurenco ter premagala največjega favorita večera, HBO-dramo Mare iz Easttowna (Mare of Easttown) s Kate Winslet v glavni vlogi. Skupen Netflixov izkupiček je bil na koncu 10 kipcev, ki jih je dodal 34 kipcem z razglasitve emmyjev za tehnične dosežke, podeljene teden pred nedeljsko slovesnostjo. S tem pa krepko premagal svojega največjega tekmeca, televizijo HBO, ki jih je na koncu imela skupno 19, medtem ko je še bolj zadaj ostal Disney+, ki je bil od lanske bere nagrajen le za muzikal Hamilton.

Favorit gledalcev – favorit emmyjev

Če ne bi bilo komedije Ted Lasso, paradnega konja pretočne platforme Apple TV+, s katero ta pridobiva nove in nove naročnike, bi bila Netflixova zmaga popolna. A komedije, ki bi osvojila srca gledalcev s takšno močjo, toplino in optimizmom kot serija o dobronamernem kanadskem trenerju, ki rešuje angleški nogomet, čeprav o najpopularnejšem športu na svetu nima veliko pojma, na televizijah trenutno enostavno ni. In zato tudi ni presenečenje, da emmy za najboljšo komično dramo ni bil edino, kar je prejel Ted Lasso. Svoj kipec imajo po novem tudi Jason Sudeikis za glavno moško vlogo v komični seriji, Brett Goildstein za stransko moško vlogo v komediji in Hannah Waddingham za stransko žensko vlogo v komediji.

Krasni beli svet

Nekaj igralskih emmyjev, pravzaprav kar precej, je prejela tudi Krona, saj so svoje emmyje domov odnesli tako Olivia Colman za vlogo kraljice Elizabete II. in Gillian Anderson, ki je igrala britansko premierko Margaret Thatcher, kot Josh O'Connor (princ Charles) in Tobias Menzies (princ Filip). Šahovska uspešnica Damin gambit je ostala brez emmyjev v igralskih kategorijah, je pa zato prejela emmyja za režijo. Je pa po drugi strani, čeprav je ostala brez nagrade za najboljšo miniserijo, kar nekaj igralskih emmyjev prejela kriminalna drama Mare iz Easttowna. Poleg Kate Winslet, ki so jo nagradili za glavno žensko vlogo v miniseriji, sta emmyja za stransko vlogo prejela še Julianne Nicholson in Evan Peters, tolažilno nagrado, emmyja za glavno žensko vlogo v komediji, pa je dobila tudi Jean Smart za vlogo stand-up zvezdnice v zatonu v Hacks, HBO-seriji, ki je bila nagrajena tudi za najboljšo režijo in scenarij.

Seznam nagrajencev med igralci in igralkami ni veliko presenečenje, je pa obenem tudi dober argument za kritike, ki menijo, da je v Hollywoodu še vedno premalo raznovrstnosti. Vsi omenjeni igralci in igralke so namreč belci. Svojega igralskega emmyja tako ni dobila niti Michaela Coel, (temnopolta) zvezdnica kritiško opevane HBO-miniserije o spolnem napadu Lahko te uničim (I May Destroy You), ni pa ostala povsem brez nagrad, saj je emmyja dobila za scenarij.