Slovenija je danes odigrala izjemno tekmo; navsezadnje je bila edina reprezentanca, ki je Italiji na tem evropskem prvenstvu vzela dva niza. Izjemno je odigrala tudi celotno prvenstvo, posebej v polfinalu, ko je strla domačine Poljake. Mlada, a izjemno perspektivna Italija na čelu z novim velikim zvezdnikom evropske in svetovne odbojke Alessandrom Michielettom, je bila za las boljša in prvič po letu 2005 vrnila naslov evropskega odbojkarskega prvaka v domovino.

»Najprej bi želel čestital Italijanom, ki so igrali zelo dobro. Tudi moji varovanci so igrali zelo dobro, vendar smo včeraj proti Poljakom porabili veliko energije,« je po finalni tekmi povedal Alberto Giuliani, selektor Slovenije. »Ne želim pa iskati izgovorov. Vesel sem, saj smo po dobri predstavi spet osvojili srebro. Verjamem, da so lahko vsi slovenski navijači ponosni na ekipo.«

Bloker slovenske izbrane vrste Alen Pajenk je ponosen na že tretje srebrov šestih letih.. »Če bi mi kdo rekel, da bom v šestih letih odigral tri finala, bi takoj podpisal, tudi če to pomeni tri srebrne medalje. Ne glede na to, moramo priznati, da so se Italijani res borili, prav tako kot mi. To dokazuje že dejstvo, da smo odigrali pet nizov. Obe ekipi sta pustili vse na igrišču, a na koncu so bili Italijani tisti, ki so bili bolj zbrani.«

»Zelo zanimiva tekma, polna vzponov in padcev,« je srečanje ocenil Jan Kozamernik. »Veliko je bilo nihanja v igri, mislim, da smo vseeno držali visoko raven servisov in sprejema, ampak Italijanom se je posrečilo nekaj pomembnih točk. Zaključili so nekaj pomembnih napadov, ki so spremenili tekmo. Dobro so igrali in jim lahko le čestitamo. Tudi naša reprezentanca je igrala dobro, s fanti smo pustili dušo in srce na igrišču. Žal, to danes ni bilo dovolj. Verjamem, da se bomo vnovič uvrstili v finale in prišli po zlato, ki si ga zaslužimo.«

Klemen Čebulj pa je obžaloval izgubljeno priložnost. »Spet smo zaigrali v velikem finalu, a nismo uspeli izkoristiti priložnosti za zmago. Res smo drugi v Evropi, kar ni slab dosežek, a smo si vsi želeli zlato. Na žalost se bomo morali potruditi na naslednjem evropskem prvenstvu in poskusiti izboljšati rezultat.«

Poglejmo, kako je tekla današnja finalna tekma med Italijo in Slovenijo.

Peti niz: Slovenija-Italija 10:15

Odločilni, zadnji, peti niz finalne tekme, ki se sicer igra samo do 15-te točke, je Tonček Štern začel z asom, Čebulj pa s točko na mreži in Slovenija je takoj povedla z 2:0, čemur je še eno točko dodal Pajenk in pri 3:0 za Slovenijo je De Giorgi takoj sklical minuto odmora. Romano je zatem za Italijo zaigral soraj sam: s tremi točkami na mreži in asom na servisu je izenačil na 3:3 in na 4:4. Izjemni Pajenk nam je vrnil prednost (5:4), a zgrešil servis (5:5). Ko je Michieletto zaustavil Šterna na mreži, so Italijani prvič povedli za točko, a je Kozamernik kmalu izenačil na 7:7. Pri 8:7 za Italijo po novi točki Michieletta sta ekipi zamenjala strani igrišča, a Slovencem ni pomagalo; po servisu Michieletta so naši zahodni sosedi povedli za dve točki, ko je selektor Giuliani vzel minuto odmora, po njej pa je ta 20-letni italijanski zvezdnik z novim servisom pripeljal svojo ekipo do prednosti 10:7 in še do 11:7. Slovenci so bili v navidez povsem izgubljenem položaju, zato je slovenski selektor Giuliani sklical minuto odmora. Michieletto je nato servis le zapravil (11:8), a jih je v naslednjem napadu rešil Lavia (12:8). Pajenk je nato znižal, a Štern pri servisu poslal žogo v mrežo (13:9). Italijani so igrali kot v transu in prišli do match-žoge (14:9), ki jo je Romano sprva zapravil, a je servis zapravil Klemen Čebulj in Italija je z drugo zaključno žogo prišla do zmage v petem nizu (15:10) in s tem do naslova evropskega prvaka.

Četrti niz: Slovenija-Italija 20:25

Slovenija je četrti niz začela s tremi izjemnimi točkami Klemna Čebulja (3:1), po odlični kolektivni igri, tako da je italijanski selektor De Giorgi takoj začutil, da so se Slovenci »razleteli« po igrišču in je sklical minuto odmora, da jih poskusi vsaj malo zaustaviti. Takoj ga je »umiril« res izjemni Pajenk (4:1), pa Čebulj (5:2), medtem ko je Italijo v igri držal zgolj rezervist Yuri Romano, ki je Sloveniji povzročal veliko težav že na prvi tekmi v skupinskem delu. Italijani so dobili zalet po točki Michieletta in zlasti izenačenju Romana na 6:6. Gregor Ropret je z asom – v seriji odličnih servisov naše reprezentance – spet povedel Slovenijo na 8:6, a je Romano popeljal Italijo do izenačenja na 9:9. Slovenija je spet povedla po napaki Michieletta pri servisu (11:10) ter po bloku Ropreta (12:11), Italijani pa so po nekaj izmenjavah spet povedli s 14:13 po napaki Tončka Šterna in za tri točke (16:13) po dveh asih Lavie, ko je minuto odmora vzel slovenski selektor Giuliani. Ni koristilo, Daniele Lavia je zabil še en as (17:13) in Slovenija se je znašla v težavah. Anzani je s točko kronal samozavestno igro Italije (19:15), Lavia s svojo 18. točko povedel Italijo na 20:16 in Lavia spet na 21:17. Čebulj je nato z izjemnim udarcem znižal na 21:19, ko je, da ne bi Slovenija zlomila tekoče italijanske igre, De Giorgi sklical minuto odmora. Škoda, da je Urnaut zatem zgrešil točko na mreži (22:20 za Italijo), nato je napako na mreži naredil še Pajenk in pri 23:20 za nasprotnike je minuto odmora sklical naš selektor Giuliani. Romano je takoj zatem z asom pripeljal Italijo do set žoge, Lavia pa do zmage s 25:20 v četrtem nizu in izida 2:2.

Tretji niz: Slovenija-Italija 25:20

Tretji niz je Slovenija takoj začela zelo odločno z vodstvom 3:1 in pa s 4:2 s točko Tončka Šterna po izjemni obrambni in napadalni akciji. Italija je po dveh napakah Urnauta izenačila in povedla s 5:4, ko je na 5:5 takoj izenačil Alen Pajenk. Urnaut je vrnil Slovenijo v vodstvo s 7:6, Čebulj pa je vodstvo povišal na 9:7. Vodstvo dveh točk so Slovenci obdržali do 10:8, ko je Kozamernik z asom iz servisa prvič povedel ekipo do vodstva za tri točke (11:8), ko je De Giorgi poklical svoje igralce na enominutni posvet. Tri točke slovenske prednosti so ostale do 13:10 in po izjemni dolgi akciji in točki Alena Pajenka do 14:11, pa do 15:12 po točki Čebulja, potem pa so na Pajenkov servis prvič prišli do prednosti štirih (16:12) in takoj zatem z udarcem Kozamernika do petih točk (17:12), ko De Giorgi ni imel druge rešitve kot novo minuto odmora. Po njej je Giulio Pinali z asom vrnil Italijo na 17:14, a je Urnaut po izjemni akciji takoj povedel Slovenijo na 18:14. Prednost 4 točk je ostala do 19:15, ko so Italijani hitro znižali na 19:17 in še na 20:19, ko je moral z minuto odmora reagirati še Giuliani. Ni pomagalo, Giannelli je z asom izid izenačil na 20:20, a je Pajenk v pravi tekmi življenja Slovenijo vrnil v vodstvo, Štern z asom povišal prednost na dve točki, spet Pajenk pa z izjemnim blokom do treh (23:20). Šternov novi as z vrhunskim servisom je Sloveniji prinesel set žogo, ko je Michieletto z avtom Slovenijo pripeljal do zmage v tretjem nizu (25:20).

Drugi niz: Slovenija-Italija 20:25

Drugi niz je Italija začela bolj odločno ter s servisoma Giannellija in točkama Michieletta povedla z 2:0 ter prednost okrepila po servisih slednjega na 4:1. Prednost treh točk so držali do 6:3, ko so Slovenci z dobrim servisom, blokom in udarci na mreži izenačili na 6:6. Po nekaj zelo lepih in dolgih točkah se je izenačena igra nadaljevala do 10:10, ko je Slovenija prvič v drugem nizu povedla z 11:10 s točko Klemna Čebulja; De Giorgi je hitro ukrepal z minuto odmora. To se je obrestovalo, saj so Italijani spet prevzeli pobudo in povedli s 15:13, ko je v igro ponovno vstopil naš prvi podajalec Vinčić namesto Ropreta. Pri 16:13 je zato minuto odmora vzel tudi slovenski selektor Giuliani. Slovenci so hitro znižali na 18:16, ko je z minuto odmora spet ukrepal De Giorgi. Slovenci so zaigrali bolje in znižali na 18:19 po točki kapetana Tineta Urnauta, a je izvrstni Daniele Lavia vrnil nasprotnike na dve točki prednosti. Kozamernik je Slovenijo z udarcem na mreži vrnil na 21:20, pri 22:20 za Italijo je drugo minuto odmora spet vzel Giuliani. Takrat je na sceno stopil eden prvih zvezdnikov prvenstva Michieletto in Italija je hitro prišla do set točke 24:20 in po servisu tega istega igralca do zmage v drugem nizu s 25:20 in izenačenje v nizih na 1:1.

Prvi niz Slovenija:Italija 25:22

Slovenci so proti Italijanom, ki so na poti do finala izgubili vsega tri nize in v predtekmovalni skupini premagali tudi Slovenijo s kar 3:0, začeli z dvema uspešnima točkama na servis Gregorja Ropreta, ki je tudi danes (kot včeraj) v vlogi podajalca zamenjal Dejana Vinčića. To vodstvo dveh točk so držali do 8:6, predvsem na račun agresivnega servisa, dobrega bloka in uspešnih zaključkov na mreži, potem pa so prvič povedli za štiri točke pri 10:6 po napaki Alessandra Michieletta, prvega zvezdnika izbrancev Ferdinanda De Giorgia, ter odličnem servisu Alena Pajenka, ko je moral italijanski selektor vzeti tudi prvo minuto odmora. Po tem so Italijani sicer hitro znižali za dve točki (12:10), naši pa spet povedli s 15:10. Slovenci so pametno ves čas servirali prav na 207 cm visokega Michieletta, ki je pri obrambi najšibkejši člen, zaradi česar je De Giorgi tega zamenjal. Čeprav se je Michieletto kmalu vrnil v igro, so Slovenci držali prednost petih točk do 19:14, ko je italijanski trener znova sklical minuto odmora. Ni pomagalo, Slovenija je nadaljevala s potrpežljivo in pametno igro z začetka do sedmih točk prednosti (21:14). Trije uspešni servisi Simoneja Giannellija sta Italijane približala na 22:19, ko je prvi time-out vzel tudi slovenski selektor Alberto Giuliani, zamenjal pa prvega ’strelca’ Tončka Šterna z Rokom Možičem. Po dveh uspešnih servisih Michieletta so Italijani rešili že skorajda izgubljeni niz z zmanjšanjem zaostanka na vsega eno točko (23:22), ko je Giuliani spet vzel minuto odmora. Michieletto je potem zgrešil servis, nakar je na set-žogo s servisom vstopil Alen Šket in Slovenija je dobila prvi niz s 25:22.

Epska polfinalna tekma

Slovenija se je po zmagah v osmini finala proti Hrvaški in v četrtfinalu proti enemu od domačinov prvenstva, Češki, v finale letošnjega evropskega prvenstva uvrstila po sobotni neverjetni, zgodovinski in epski polfinalni zmagi proti drugemu domačinu, svetovnim prvakom Poljakom, ki jih je po pravem trilerju v dvorani Spodek v Katovicah pred 11 tisoč glasnimi navijači premagala s 3:1, potem ko je dobila četrti, odločilni niz s 37:35, po dveh video sodniških odločitvah glede odločilne točke, ki sta šli v škodo Sloveniji. »Zalegla« je tako šele tretja video presoja po zaključnem udarcu Tončka Šterna, enega slovenskih junakov tega prvenstva. V drugem polfinalu so Italijani povsem zasluženo nadigrali aktualne evropske prvake Srbe z enakim izidom (3:1).

Izjemna igra Slovencev je poskrbela tudi za to, da so se mnogi navijači takoj po polfinalu in zgodaj danes zjutraj odpravili v Katovice, tudi s posebnim čarterskim poletom, tako da so imeli naši igralci v finalu tudi izjemno podporo večstoglave množice navijačev s tribun. Slovenske navijače je bilo sicer videti čez dan v mestu, povsod jih je bilo polno, kar so sicer znani prizori zadnjih let, ko gre za odločilne tekme naših odbojkarskih, košarkarskih, rokometnih in drugih reprezentanc.

Kamorkoli pridejo, so slovenski navijači med najglasnejšimi.

Pred finalno tekmo so v Spodek areni v Katovicah odigrali še tekmo za bronasto medaljo; domačini Poljaki so vendarle prišli do zadoščenja, saj so na koncu osvojili 3. mesto na tem evropskem prvenstvu po dokaj prepričljivi zmagi nad Srbijo s 3:0.