Flandrija se je že ob uvodu 94. svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu izkazala za meko svetovnega kolesarstva. V Belgiji je kolesarstvo doma in temu je bilo primerno tudi vzdušje ob 43,3 kilometrski trasi od Knokkeja do Brugga. Več tisoč navijačev ob cesti je pripravilo izjemno vzdušje za vsakega kolesarja, ko pa sta mimo številnih ljudi drvela domača aduta Remco Evenepoel in Wout van Aert, je ob progi milo rečeno grmelo. Vse je bilo pripravljeno na veliko slavje in zanimivo sploh prvo zlato medaljo v vožnji na čas za kolesarsko velesilo Belgijo. Ti so na dosedanjih kronometrih za svetovno prvenstvo presenetljivo zbrali zgolj tri kolajne. Od danes je njihova zbirka bogatejša za dve, a okvirček, kamor se zapisujejo dobitniki zlatih kolajn, je za Belgijo znova ostal prazen. Za vsega pet sekund je veliki praznik v Flandriji pokvaril Italijan Filippo Ganna, ki je s tem ubranil naslov prvaka. Najboljši je bil že lani na svojem domačem prvenstvu v Imoli. »Vem, kako je zmagati v domovini, vem, da sem razočaral Belgijca in njune navijače. A bil sem izredno motiviran, da ponovim lanski uspeh,« se je po ponovnem uspehu opravičil vsem Belgijcem Ganna.

Pogačar in Tratnik bolje od pričakovanj

»Tadej Pogačar se je že pred časom odločil, da bo nastopil v vožnji na čas tako na evropskem kot tudi svetovnem prvenstvu. Vedel je, da se zaradi trase ne more boriti za najvišja mesta, a je še vedno mladostniško željan dokazovanja. Je izjemno motiviran in nastopanje v državnih barvah mu pomeni res veliko,« je razlog za nastop na kronometru obrazložil kolesarski strokovnjak in direktor kolesarske zveze Martin Hvastija. 22-letnik iz Klanca pri Komendi je še enkrat dokazal, da je izjemen kolesarski talent, in da se izjemno hitro uči iz lastnih napak. Na evropskem prvenstvu pred dobrim tednom dni mu prav nič ni šlo od rok, tokrat pa je našel precej boljši ritem. »Lahko sem zadovoljen. Od evropskega prvenstva sem napravil napredek. Tako po uvrstitvi kot tudi po občutku na progi. Imel sem dober ritem, vsekakor pa se še nisem počutil tako dobro kot spomladi,« je dejal Pogačar, ki je tik pred odhodom v Belgijo objavil tudi veselo novico. Z dolgoletno izbranko, prav tako kolesarko, Urško Žigart sta se zaročila. Morda mu je tudi prav ta sproščenost pomagala do končnega 10. mesta. »Upal sem na dobro deseterico. Ko sem pogledal, kakšen sem imel čas in hitrost, sem bil kar zadovoljen. Na evropskem prvenstvu sem bil kar malce razočaran, ker ni šlo popolnoma tako, kot sem si predstavljal. Sem kar zadovoljen,« je sklenil Pogi.

S svojim nastopom v Belgiji je bil zelo zadovoljen tudi Idrijčan Jan Tratnik, ki je s 15. mestom dosegel svoj drugi najboljši izid na kronometrih za SP. »Lahko bi rekel, da je bil to eden mojih boljših kronometrov. Glede počutja, dolžine in na tip trase. Optimalno, nobene krize. Merilec moči mi je pokazal več, kot sem predvideval sam na začetku,« je svoj nastop ocenil Sjuk, kakor je vzdevek Tratnika.

Najhitrejši kronometer v zgodovini prvenstev

V boju za kolajne je izstopala četverica kolesarjev, ki je bila od ostale konkurence prepričljivo boljša. Prvi je za izjemno vzdušje v Belgiji poskrbel mladi Remco Evenepoel, ki se je prvi od glavnih favoritov podal na start in z izjemno vožnjo dvignil apetite Belgijcev. V cilju je prevzel vodstvo in ga držal vse do prihoda rojaka Van Aerta. Vse je bilo videti sanjsko za Belgijo, ki je že skoraj začela slaviti, ko so virtualne ure pokazale, da edini kolesar na stezi Filippo Ganna zaostaja. Očitno je prišlo do napake, saj je Italijan uradno uro na ciljni črti ustavil pet sekund hitreje od Belgijca, ki ni mogel verjet svojim očem. »Po evropskem prvenstvu, ko nisem bil najboljši, sem odšel na višinske priprave za en teden. Imel sem dobre podatke na progi in v zadnjem delu sem pospešil, tako da sem prehitel Van Aerta. Tudi drugo leto si želim nove zmage,« je o zmagi še dejal Italijan, ki je postal šele šesti kolesar z vsaj dvema zlatima kolajnama v vožnji na čas. Ob tem je včeraj tudi postavil rekord v povprečni hitrosti, saj je vozil celo več kot 54km/h. Veliki osmoljenec dneva je postal Danec Kasper Asgreen, ki je bron zgrešil zgolj za dve sekundi.