Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je sporočil, da je bila odločitev sprejeta zaradi »izjemne resnosti napovedi Avstralije in ZDA 15. septembra«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francija v sodobnem času še ni poklicala svojega veleposlanika v Washingtonu na takšna posvetovanja.

Ostali brez 65 milijard dolarjev

Opustitev projekta podmornic, na katerem sta Avstralija in Francija delali od leta 2016, predstavlja »nesprejemljivo ravnanje med zavezniki in partnerji,« je dejal. Posledice teh odločitev »vplivajo na sam koncept naših zavezništev, naših partnerstev« in pomen Indopacifiške regije za Evropo, je dodal.

Francija bo zato, ker bo Avstralija od ZDA zdaj kupila podmornice na jedrski pogon, ostala brez 65 milijard dolarjev, poroča CNN.

Na potezo Francije sta se že odzvali ZDA in Avstralija, ki sta izrazili obžalovanje ter poudarili pomen odnosov s Francijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Washington je ob tem izrazil upanje, da bodo o sporu s Francijo razpravljali prihodnji teden, tudi v okviru Generalne skupščine ZN. »Upamo, da bomo v prihodnjih dneh nadaljevali razpravo o tem vprašanju na višji ravni, tudi na Generalni skupščini ZN prihodnji teden,« je v izjavi na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price. Francija je pomemben partner in naš najstarejši zaveznik, je zapisal.

»Obžalujemo, da so storili ta korak, v prihodnjih dneh se bomo še naprej angažirali pri reševanju naših razlik, kot smo to storili na drugih točkah v času našega dolgotrajnega zavezništva,« je po poročanju AFP sporočil neimenovani vir v Beli hiši.

»Veselimo se nadaljnjega sodelovanja na številnih področjih skupnega interesa, ki temeljijo na skupnih vrednotah,« pa je sporočil tiskovni predstavnik avstralskega zunanjega ministrstva.

Poteza, usmerjena proti Kitajski

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji. Države bodo delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti ter podvodnih obrambnih zmogljivosti. Sem sodi pomoč Avstraliji, da pride do podmornic na jedrski pogon. Avstralski premier Scott Morrison je zagotovil, da si Avstralija ne prizadeva priti do jedrskega orožja. ZDA zatrjujejo, da ne gre za potezo, usmerjeno proti Kitajski.

Visoki predstavnik ameriške vlade je v četrtek zatrdil, da se je Washington posvetoval s Parizom pred sklenitvijo novega varnostnega zavezništva z Veliko Britanijo in Avstralijo (Aukus), zaradi katerega je slednja odpovedala nakup francoskih jedrskih podmornic.