Slovenci niso olimpijski prvaki. So pa ekipa, ki ne podcenjuje nikogar. Zato so v nasprotju s Francozi tudi polfinalisti letošnjega evropskega prvenstva v odbojki. Čehi jim niso bili kos, pomagala ni niti bučna podpora s tribun dvorane, v kateri smo slišali različico napeva »Kdor ne skače, ni Čeh«. A višje, hitreje, močneje so tokrat skakali Slovenci – tudi tisti otok 50, 60 gostujočih navijačev v morju evforičnih domačinov.

In tako so aktualni evropski podprvaki ob prvakih Srbih, svetovnih prvakih Poljakih in Italijanih še četrta reprezentanca, ki se na zaključne boje za medalje seli v poljske Katovice. Tam bo v soboto zvečer vroče – nasprotniki bodo ekstremno motivirani gostitelji, ki na dosedanjih sedmih tekmah niso izgubili še niti enkrat, v izločilnih bojih proti Fincem in Rusom pa niso oddali niti niza. Vse razen zlata bo zanje neuspeh, že od začetka pa veljajo za prve favorite tekmovanja.

A nekaj podobnega je veljalo tudi za Francoze, ki so se scvrli v peklu Ostrave, visoko leteče gostitelje pa so Slovenci brez težav prizemljili. Vedeli so, kako – s pritiskom od uvodnega začetnega udarca naprej. Z 10:5 so začeli dvoboj, selektor Alberto Giuliani pa je skrbel, da so na liniji za začetni udarec tisti z najboljšim servisom, pa četudi rezervisti (Šket, Ropret). Predvsem Urnaut in Štern sta skrbela za uspešne zaključne udarce, Alen Pajenk pa za končnih 25:21 v nizu.

Še bolj nemočni so bili domačini v drugem nizu. A čeprav so Slovenci visoko povedli, denimo tudi s 16:10, so se nasprotniki evforično veselili vsake točke, kar je bil znak, da se ne sme popuščati in jim dati niti trohice upanja. In res je ni bilo, v nasprotju s tretjim nizom. Prva polovica slednjega je pripadla Čehom, decibeli so začeli rasti in Giuliani je povlekel potezo – v igro je poslal Možiča. Ekipa je z njegovo energijo hitro ujela priključek, v enakovrednem in izenačenem boju pa v podaljšani igri s tretjo zaključno žogo in pošastnim blokom Pajenka za las izvlekla končno zmago.

»V nasprotju s prvo medsebojno tekmo, ko smo izgubili, je tokrat zares šlo zares. Tu ni bilo popravnega izpita. Rekli smo, da želimo igro nadgraditi, in to smo tudi dokazali,« je bil zadovoljen mož, ki je zaključil kar dva niza. Največ točk, 19, je za zmagovalno ekipo dosegel Tonček Štern: »To je bila odlična individualna predstava vseh igralcev, odbojka je vendarle ekipni šport. Vseh šest mora odigrati vrhunsko, da zmagamo takšno tekmo. To se je tokrat tudi zgodilo. Pomembno je, da počasi dvigamo formo. To je bila naša najboljša, najkvalitetnejša tekma na prvenstvu. To je zelo dobra popotnica pred zaključnim turnirjem.« Tam že čakajo nabrušeni Poljaki. »Sigurno bo težka, še težja tekma. A če bomo igrali kot proti Čehom, morebiti še dvignemo raven, smo na enakem nivoju kot oni. Upam na najboljše,« je pogled naprej že usmeril bistriški bombarder.

Selektor Alberto Giuliani je pristavil: »Odigrali smo dobro tekmo, še zlasti smo blesteli v obrambi in pri začetnem udarcu. To sem želel od fantov za zadnji del prvenstva. Vsi so govorili o Sloveniji in zdaj smo znova potrdili, da smo tam, kamor spadamo. Tudi v teh dveh dneh, ki nas ločita do polfinala, od fantov želim maksimalno osredotočenost in predanost, da bomo za najpomembnejši del tekmovanja res v najboljši formi.«