Spor med protestniki in policijo se je začel, ko je eden od protestnikov vrgel proti policistu steklenico, a ga k sreči ni zadel. Ozračje je dodatno razgrelo prižiganje in metanje bakel protestnikov proti parlamentu. V policiste in v poslopje Državnega zbora so protestniki metali granitne kocke, steklenice in pirotehniko. Zbrani pa so med shodom skandirali tudi nekatera navijaška gesla. Policija je nato uporabila vodni top in razgnala množico.

Okoli 21. ure je policija prek megafona ljudem sporočila, da je shod razpuščen in zahtevala, da se umaknejo do Prešernove na eni ali do Slovenske ceste na drugi strani.

Kot so sporočili s PU Ljubljana, jim je v poznih večernih urah uspelo vzpostaviti javni red in mir. Protestniki so se sicer po uporabi vodnega topa še naprej zbirali v skupinah in nadaljevali s kršitvami. »Policiste so napadali s steklenicami in granitnimi kockami,« so sporočili s PU Ljubljana. Policisti so uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje, ter vodni top.

Poškodovanih več policistov, pridržanih nekaj oseb

Policisti so okoli 22. ure uspeli vzpostaviti javni red in mir in preprečiti nadaljnje kršitve protestnikov, ki so se na območju centra mesta Ljubljana zbirali in po razpustitvi neprijavljenega shoda še nadaljevali s kršitvami javnega reda in miru. V skupinah so se zbrali in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami.

Tekom celotne intervencije so policisti uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje, ter vodni top. Nekaj oseb je bilo pridržanih, doslej pa podatka o poškodovanih osebah, ki so se udeležile neprijavljenega shoda, policija še ni zabeležila.

Policisti bodo danes še intenzivno nadaljevali z zbiranjem obvestil. Več informacij bodo posredovali naknadno, predvidoma tekom današnjega dne.

Oglasil se je tudi generalni direktor policije Anton Olaj, ki je tvitnil, da je »nasilje na protestih nedopustno« in dodal, da poziva k strpnosti.

Janša: Ne bomo popuščali pritiskom

Predsednik vlade Janez Janša je tvitnil, da »ulično nasilje še nikoli ni pripeljalo do česa dobrega. @policija_si je dolžna ukrepati po zakonu«. Dodal je, da vlada »ne bo popuščala nobenim pritiskom« in da bo vztrajala pri ukrepih za varovanje zdravja in življenj ljudi.

Nasilni protestniki so z metanjem predmetov v poslopje državnega zbora povzročili tudi materialno škodo, saj je bilo razbitih več oken. Predsednik DZ Igor Zorčič je ob tem protestnike pozval k mirnemu izražanju nestrinjanja, politike pa »da tega dogodka ne izkoriščajo za medsebojna obračunavanja«.

Na tem družbenem omrežju se je odzval tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je zapisal, da »gre za ponovitev novembrskih nasilnih izgredov. Takrat so na nasilne proteste vabili poslanci strank Levica in SD, tokrat njihove izpostave,« je zapisal in dodal, da z nasiljem in vandalizmom udeleženci kažejo, kako se levi fašizem izvaja v praksi. Obregnil se je tudi ob novinarje osrednjih medijev, ki da si bodo »zopet pilatovsko umivali roke« in izrekel čestitke policiji.

Sicer se na družbenih omrežjih vrstijo obsodbe nasilja. Oglasila se je Tanja Fajon, predsednica SD, ki pravi, da obsoja vsakršno nasilje, »tako na ulicah kot nad zaposlenimi v trgovinah, lokalih, bencinskih črpalkah. Zmerjanje, žalitve in grožnje ljudem, ki morajo preverjati izpolnjevanje PCT pogojev, so skrajno neprimerna dejanja«. »Ne pozabimo, da so to ljudje, ki samo opravljajo svoje delo,« je še zapisala.

Tudi takšni, ki ne verjamejo v obstoj koronavirusa

Med udeleženci protesta, ki se je pričel pozno popoldne, je bilo tudi kar nekaj takšnih, ki zanikajo obstoj koronavirusa, ali pa njegovo nevarnost bistveno podcenjujejo in ga vidijo kot sezonsko gripo. Med udeleženci so bili tudi ljudje, ki uveljavljanje obveznosti PCT primerjajo z grozotami nacizma.