Zelo priljubljeno podjetniško gibanje Štartaj Slovenija, katerega glavni motor je Spar Slovenija, je zakorakalo v 6. sezono in na police dodalo kar 21 inovativnih izdelkov osmih novih podjetniških ekip. Naj spomnimo: podjetje Spar Slovenija je skupaj s partnerjema, oglaševalsko agencijo Formitas in medijsko hišo Pop TV, do danes za vstop na trg pripravilo že 44 podjetniških ekip! V trgovinah Spar je še vedno prisotnih kar 32, od začetka projekta pa so razvili že več kot 200 izdelkov. Zelo spodbudno za manjše podjetnike – tokrat je pravzaprav več podjetnic –, ki bi se sami v takšni meri le stežka prebili na velik trg.

Zanimive zgodbe novih ekip in njihovih trajnostnih izdelkov, ki so na voljo ekskluzivno v trgovinah Interspar, boste lahko to jesen spet spremljali tudi na naših straneh (in na Pop TV od 3. 10.), kjer jih bomo podrobno predstavili. Na hitro pa že tokrat.

Innobox – poskusi za otroke

Teji Bajt se je ideja porodila ob izbruhu epidemije, ko je bila z ekipo primorana čez noč prenehati vodenje naravoslovnega krožka na 25 osnovnih šolah. Ustvarila je Innobox, ki ponuja poučne poskuse za radovedne otroke. Z njimi na igriv način razvijajo znanje naravoslovja. Na voljo so eksperimenti: Čudežna steklenička za svet kemije, Risalni robotek za svet elektroinženirstva in Keramični obesek za svet molekul.

Dipsi – omake za pomakanje

Tjaša Miketič in Tajda Krevh sta slovenskemu trgu želeli ponuditi bolj zdrave omake za pomakanje prigrizkov. Razvili sta omake Dipsi iz izključno naravnih sestavin, brez umetnih dodatkov, barvil ali ojačevalcev okusa. Namenjene so pomakanju prigrizkov, uporabite pa jih lahko tudi pri pripravi najrazličnejših jedi. Izbirate med sladko-kislo omako in omako za žar.

Feedko: suha hrana za pse

Prehranska svetovalka za živali Daša Korže je razvila hrano za pse Feedko iz popolne kombinacijo puranjega ali govejega mesa, žit in zelenjave. Pasji uživači bodo zadovoljno cmokali ob treh okusih: govedina in ovseni kosmiči, govedina in riž ter puran in ovseni kosmiči. Glavna prednost te hrane je izredna preprostost priprave, saj vsebini vrečke dodate le toplo vodo in olje.

Bossy cafe: kremni piling za telo

Nina Štefe in Tjaša Smuk predstavljata Bossy cafe – kremni piling za telo iz izključno naravnih sestavin, brez umetnih dodatkov in barvil. Izdelek je izjemno trajnosten, iz karitejevega in kakavovega masla, bučnih semen, riža in kavnih luščin, ki bi jih kot stranski produkt pri praženju sicer zavrgli. Na voljo so trije vonji: limeta in kumkvat, mango in pasijonka ter vanilja in kokos.

Malner: jabolčni cider

Slovensko sadjarstvo ima številne neizkoriščene potenciale, česar se dobro zavedata sestra in brat, Maja in Boštjan Pečar, ljubitelja ciderja, osvežilne gazirane alkoholne pijače, na neki način podobne našemu tradicionalnemu jabolčniku. Ustvarila sta blagovno znamko Malner cider, njuna pijača pa nastaja iz sveže stisnjenih slovenskih jabolk v butični proizvodnji na Primorskem. Njun cider je na voljo v različicah Bora in Auster.

Alternative+: zobne tabletke

Jan Habat in Domen Nemanič sta svoj izdelek zgradila na osnovi težave, ki jo za planet predstavljajo zavržene prazne plastične tube zobnih past. Njune zobne tabletke Alternative+ ponujajo kakovostno ustno nego za vso družino in so naraven nadomestek zobne paste v tubi. Izdelane so iz naravnih sestavin, dobavljive pa v okolju prijazni stekleni embalaži. Na voljo so v štirih različicah: aktivno oglje, meta, limona in jagoda.

Batasta: testenine iz sladkega krompirja

Izdelek Martine Wanis in Jana Šlambergerja so testenine Batasta. V tradicionalni obliki testenin, ki jim v Istri pravijo šurlice, v Italiji pa casarecce, so narejene iz sladkega krompirja, trajnostno pridelanega na Štajerskem, in brezglutenske moke. Kuhane so v vsega 2–3 minutah, omaka pa je vaša edina dodatna skrb.

Trnulja: Pečenjak in Zrolanc

Lastnica ekološke kmetije Posestvo Trnulja Urša Kunz je ustvarila bio sojine zamrznjene izdelke Zrolanc in Pečenjak. Pripravljeni so ročno, na osnovi okare – stranskega produkta pri proizvodnji tofuja. Zrolanc je sojin zavitek z jabolki in orehi, Pečenjak pa vegetarijanska ali mesna sojina polpeta. Pripravite jih v ponvi ali v pečici ter postrezite hladne ali tople, z omako po želji. (zt)