Ko imate na voljo svežo zelenjavo, uporabite to, čisto super pa se obnese tudi mešanica zamrznjene zelenjave, ki jo uporabite, ko sveže ni na razpolago.

Pri pripravi zelenjavnega ričeta potrebujete:

• ješprenjček – po želji ga namočite večer prej

• fižol – uporabite oluščenega rjavega, rdečega, črnega ali belega, ali pa stročji fižol, rumenega ali zelenega

• krompir – uporabite navaden bel krompir, ričet pa je preverjeno odličen tudi s sladkim krompirjem in/ali rumeno bučo

• osnovno zelenjavo – korenje, grah, čebula, česen

• dodatno zelenjavo – brokoli, bučka, brstični ohrovt, cvetača, kodrolistnati ohrovt, špinača, blitva …

jušno osnovo ali vodo in zelenjavno kocko

• začimbe – dodajte sladko papriko, lovorjev list in paradižnikov koncentrat za barvo

olje, sol, poper

Seveda lahko v ričet dodate tudi katero koli meso po izbiri – dodajte kranjsko klobaso, šunko, različne klobasice, rebrca … Skuhajte ga ločeno ali pa kar v mineštrici, ko ta počasi vre.

Znano je, da je ričet naslednji dan še boljši, zato ga na enkrat pripravite več in ga kasneje pogrejte ali pa zamrznite in nato odmrznite. Poleg po želji postrezite še s kosom kruha in božansko kosilo/večerja bo nared.

Najprej pa še nekaj idej za božanske enolončnice:

Kremna zelenjavna juha z lečo

Sladko zelje: juha z zeljem, krompirjem in zelenjavo

Zelenjavna jota s kislim zeljem

Zelenjavna mineštra bobiči

Pappa al pomodoro: paradižnikova juha s kruhom

Krompirjev curry z gobami in špinačo

Še več enonolončnic in juh najdite pod oznako Juhe.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe):

100 g ješprenjčka

1 čebula

4 stroki česna

2 korenja

1 skodelica krompirja (lahko tudi sladki krompir ali bučo)

1 pest graha

1 skodelica stročjega fižola (lahko tudi izluščenega)

1 zelena bučka (lahko tudi rumena buča)

1 pest ohrovta (lahko tudi špinače)

1 žlica paradižnikovega koncentrata

1 žlička sladke mlete paprike

1 lovorjev list

1,5 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in kocke)

olje, sol, poper

sveži peteršilj

parmezan za okras (neobvezno)

PRIPRAVA

Ješprenjček čez noč namočite ali pa tudi ne. Namočenega naslednji dan odcedite, dolijte svežo vodo in skuhajte. Traja približno 30 minut.

Če uporabite suh fižol, tudi tega ločeno skuhajte. Lahko uporabite že kuhanega ali pa kar stročji fižol.

V velikem loncu najprej zmehčajte čebulo, dodajte nakockano korenje in bučko in malo potenstajte. Dodajte še paradižnikov koncentrat, mleto papriko, česen in lovorjev list in dobro premešajte in kuhajte minuto, da česen zadiši. Dodajte še krompir, fižol, grah, jušno osnovo in kuhajte, da se zelenjava skuha. Trajalo bo približno 15-20 minut.

V skuhano zelenjavo stresite ješprenj (in fižol, če ga kuhate ločeno) z nekaj vode, v kateri se je kuhal ješprenjček, po želji še špinačo ali ohrovt in kuhajte še približno 15 minut, da se enolončnica s pomočjo ričeta zgosti. Poskusite, če je dovolj začinjeno.

Ričetu po želji dodajte še sesekljan svež peteršilj in ob postrežbi po želji še malo parmezana.