Na pogojno kazen dve leti zapora s štiriletno preizkusno dobo je sodnica Urška Zorko danes obsodila 70-letno Branimiro Vrečar, nekdanjo vodjo zasebnega vrtca Kengurujčki na ljubljanskem Viču. Prav takšno kazen je, ker je obtoženka krivdo priznala na predobravnavnem naroku, predlagala tudi tožilka Zvonka Knavs. »Sodišče strožje ne more izreči, vezano je na predlog tožilstva, to pa je predlagalo sankcijo opominjevalne narave,« je pojasnila sodnica prazni zatožni klopi - obtoženka se namreč razglasitve sodbe ni udeležila. V dokaze, ki potrjujejo njeno krivdo, se sodnica ni spuščala. Dejala je le, da ne gre le za priznanje, ampak tudi za številna pričanja in tudi posnetke, ki so jih zbrali v sodni preiskavi.

Peklenšček, pujs...

Če je na petkovem naroku sodnica za čas branja obtožnice zaradi kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja javnost izključila, je zdaj, ob razglasitvi sodbe, očitke prebrala v celoti. Tako smo slišali, kaj je Vrečarjeva v letih 2017 in 2018 počela z desetimi otroki – najmlajši so bili stari manj kot leto, najstarejši do tri. Vodja vrtca je sicer opravljala tudi delo kuharice, čistilke in pomočnice vzgojiteljicam. Tako je, denimo, otroke prisilno hranila. Malčke je ukleščila med noge, potem pa jim grobo in na silo tlačila žlico v usta. Nekoliko večje je prijela za glavo in roke ter nato naredila enako. Zgodilo se je, da je otrok zaradi tega bruhal, pa mu je bruhanje potisnila nazaj v usta. A počela je tudi nasprotno, otroku ni hotela dati jesti ali pa ga ni več želela hraniti, čeprav je bil še lačen in jo je prosil. Še ne enoletnemu otroku je dva tedna dajala le kruh, potem pa samo makarone. Predvsem pa nobenega sadja, da ne bi odvajal blata in ga ne bi bilo treba previjati (mimogrede, tudi pri tem opravilu je znala biti zelo groba). Zaradi tega jih je omejevala tudi pri pitju. In še nekaj glede makaronov - ti in polenta so bili zelo pogosto za kosilo. Za malico pa košček jabolka.

Otroke je v času počitka zavijala v rjuho. Otroka je polegla nanjo, mu dala roke na hrbet, potem pa s stegnjenimi rokami zavila v rjuho in dala spat. Če se je hotel dvigniti, ga je tiščala navzdol. Na enega od tako povitih otrok je na pol položila vzmetnico. Na opozorila, da tako ravnanje ni primerno, se ni ozirala. Otroke je žalila, enemu je govorila, da je peklenšček in da naj zboli, da ga ne bo več v vrtec. Neki deklici pa, da je debela kot pujs. Tretja je bila »smotana« in »zoprna«, ko je jokala, pa ji je očitala češ, kdo te bo poslušal. Tolažbo so pri njej iskali zaman. »Pejt stran,« je govorila.

Dvakrat v dežurno ambulanto

Neko punčko je, oblečeno zgolj v bodi, zvlekla na teraso in jo na mrazu pustila deset minut. Drugega fantička pa je pustila na soncu oblečenega v pulover. Jokal je in v obraz je bil ves rdeč, ko jo je njegova mama vprašala, kaj se dogaja, pa odgovorila, da ga ona že ne bo slačila in da naj ga »tako oblečejo, kot naj bo pač oblečen«. K sreči se to večini otrok dogajalo le krajši čas, par tednov, a nekaterim tudi kako leto. In pustilo tudi posledice. Jokavost, apatičnost, agresijo, težave s spanjem in podobno. Za enega od malčkov so starši povedali, da ob prihodu v vrtec vedno jokal, zapuščal pa ga je razdražen. Doma je veliko grizel, imel je nočne more in v enem tednu so ga dvakrat odpeljali v dežurno ambulanto, ker je bil neutolažljiv. Bal se je zaprtih vrat in starejših žensk. K sreči so posledice izzvenele, ko otroci Kengurujčka niso več obiskovali.

Sodnica je kot edino olajševalno okoliščino, ki bi lahko vplivala na višino kazni, navedla obtoženkino priznanje. V zvezi z oteževalnimi pa je opozorila na številčnost ogroženih otrok. In da so bili, sploh najmlajši, Vrečarjevi prepuščeni na milost in nemilost. V tem postopku sta bila vložena dva premoženjsko pravna zahtevka, za 900 in 5000 evrov odškodnine, vendar sodnica o njih ni odločala. Pooblaščenki je napotila na pravdo. Čeprav je zagovornik Črt Šatej predlagal, da bi obtoženko oprostili plačila postopka, se sodnica za to ni odločila. Kot je povedala, prejema določene dohodke in zaradi plačila njeno preživljanje ne bo ogroženo.