Nemška kanclerka Angela Merkel se je včeraj, potem ko jo je v ponedeljek v Beogradu v nadvse prijateljskem vzdušju gostil srbski predsednik Aleksandar Vučić, v Tirani sestala s premierji Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije. Z vsakim od njih je imela pred skupnim delovnim kosilom bilateralne pogovore.

Njeno glavno sporočilo državam regije je, da so vrata Evropske unije zanje odprta. Hkrati pa je dala vedeti, da bo njihovo vstopanje v EU dolgotrajen proces in da vrh EU - Zahodni Balkan, ki ga 6. oktobra pripravlja Slovenija, ne bo prinesel pomembnejših rezultatov. Vsaka od njih mora namreč še veliko postoriti, da bi izpolnjevala vse pogoje članstva. Sicer si Merklova, ki kmalu ne bo več kanclerka, s tako imenovanim berlinskim procesom, ki se je začel leta 2014, prizadeva za reforme v državah Zahodnega Balkana, da bi te postale zrele za članstvo v EU.

Poskušala bo preprečevati širitvene blokade

Kanclerka je med drugim pohvalila Albanijo zaradi pravosodnih reform pa tudi zato, ker je izboljšala odnose tako s Srbijo kot s Severno Makedonijo, kar kaže povezovanje treh držav v prostotrgovinsko območje oziroma konec julija v Skopju sklenjeni sporazum Odprti Balkan, ki je pomemben korak k vzpostavitvi enotnega trga blaga in delovne sile pa tudi prostega pretoka ljudi. Vendar so voditelji treh držav takrat ostro kritizirali EU, ker ne izpolnjuje svojih obljub o širitvi.

Albanski premier Edi Rama je zdaj izjavil, da po vojni za Balkan nihče ni naredil več kot nemška kanclerka. Merklova je dejala, da ji »srce bije za to regijo« in da se bo morda še vrnila, ko ne bo več kanclerka, ker hoče videti doseženi napredek. Ob obisku je dala vedeti, da bo izkoristila svoje stike z voditelji držav EU za to, da bi preprečevala blokade pri vstopanju v EU, kakršno si je leta 2019 proti Severni Makedoniji, ki je pred tem popustila grškemu izsiljevanju, dovolila Francija, letos pa Bolgarija, ki zahteva, da Makedonci priznajo bolgarske korenine svoje nacije, kulture in jezika. Merklova je v Tirani obžalovala, da je do teh blokad prišlo in da EU ni držala besede.

Krepitev vtisa o pomembnosti za EU

Po trditvah črnogorske vlade je Merklova v Tirani tudi izjavila: »Črna gora je prva med kandidatkami za članstvo v EU.« Če je to res dejala, je najbrž poskušala utrditi proevropsko usmeritev premierja Zdravka Krivokapića, ki ga v vladi in parlamentu slabijo radikalni zagovorniki pripadnosti srbskemu narodu.

Sicer pa je obisk treba razumeti tudi v luči bojazni zahodnih držav, da bi za Beograd, Skopje in Tirano vse bolj zanimivo postalo povezovanje s Kitajsko, Rusijo pa tudi Turčijo. Kitajska je že prevzela železarno Smederevo in rudnik bakra v Boru ter modernizira progo Budimpešta–Atene. Skratka, Merklova želi s tem obiskom, preden od oktobra ne bo več kanclerka, pokazati, da je ta regija še vedno pomembna za EU.