Kako postaviti pohištvo v otroški sobi?

Ko se lotim zasnove Otroške sobe prvo pregledam same dimenzije prostora in poizkusim doseći sledeče:

1. Želim si pisalno mizo postaviti pod okno ali ob okno, da otrok ob učenju dobi kar se da veliko naravne svetlobe.

2. Pohištvo poizkusim postaviti tako, da bo soba maksimalno odprta in ponudilo otroku tudi prostor za igro in druženje

Kako izbrati barvo v otroški sobi?

Vedno je veliko govora o barvah in kako barve vplivajo na naše počutje in energijo v prostoru.

Otroška soba je lahko barvita za razliko od ostalih prostorov v vašem domu saj otroku prebuditi živahnost in igrivost. Poskrbite le, da te barve ne bodo preživahne, saj se v nasprotnem primeru otrok ne bo mogel pomiriti in se jih bo zelo hitro naveličal. Barve bi lahko zanj barve kmalu postale (pre)otročje in bo potrebna dodatna investicija da se le te spremenijo.

Poizkusite izbrati svetle in nevtralne barve, ki prinašajo pozitivno energijo. Le te bodo vaš prostor tudi optično povečale in ga naredile veliko bolj odprtega.

Izogibajte se črne in rjave, ki dajeta občutek utesnjenosti in mračnosti. V kolikor si vaš otrok na vsak način želi črno sobo (kar ni redkost), poskrbite, da so ostale stvari, kot so dodatki in stene svetlejših odtenkov. Prednost je tudi, v kolikor je soba velika, da črna barve ne pride preveč do izraza.

V otroški sobi pravtako ne pretiravajte z rdečo barvo, saj lahko ta pri nekaterih posameznikih sproži povečanje agresije.

OPOMBA: Barve pridejo veliko do izraza, v kolikor je v prostoru dovolj naravne svetlobe. Manj kot je naravne svetlobe, svetlejše naj bodo barve.

Izbira Postelje za otroško sob

Postelja je seveda najpomembnejši kos pohištva v otroški sobi. Sam želim da je maksimalno funkcionalna a po drugi strani nudi prepotrebno udobje vašemu otroku.

Tri vrste postelj, ki jih sam največrat uporabim pri svojih zasnovah so:

Omarne postelje uporabimo takrat, ko je otroška soba enostavno preozka in si želimo otroku omogočiti vsaj nekaj prostora za igranje in druženje.

Pogradi nam pridejo na misel, ko stranka potrebuje več kot eno posteljo. Tukaj iščemo dodano vrednost, ki jo lahko ponudi poleg tega, da zavzame kar nekaj dragocenega prostora. Kot primer navajam pograd z izvlečno pisalno mizo Compactos na sliki spodaj.

Otroške postelje, poizkusimo zasnovati tako, da jim dodamo predale ali pomožno ležišče za vse prijatelje, ki bodo v prihodnosti prespali na počitnicah.

Naj kaj pazimo pri nakupu Garderobne omare?

Pri izbiri garderobne omare pazimo, da izberemo dizajn, ki bi lahko bilj uporabe dalj časa – tudi ko otrok odraste. Na ta način bo potrebno kasneje dokupiti le večjo posteljo.

V kolikor bi bila garderobna omara zelo živih otročjih barv, bi najverjetneje vaš otrok želel, da se tudi slednjo zamenja.

NASVET: Predali in police naj bodo na dosegu rok otroka, da se bo le ta sam naučil zlagati stvari v omaro, kar bo pripeljalo do čiste in urejene sobe.

Pisalna miza

Pisalna miza je v otroški sobi skoraj obvezen kos pohištva. Otroku nudi prostor za domačo nalogo, ustvarjanje in učenje.

Sami se potrrudimo, da na eni strani povežemo pisalno mizo s posteljo. Na ta način prihranimo ogromno na samem prostoru in hkrati odpiramo predale ali pomožno ležišče nemoteno.

Dodatki

Tako kot odrasli, si tudi otroci želijo svoj prostor urediti po svojem okusu. To jim lahko omogočimo z dodajanjem zidnih polic ali naprimer odprtim knjižnim poličnikom, ki je del omare.

Zanimive so tudi raznorazne stenske nalepke tapete ali barve, po katerih lahko kasneje pišemo s kredo.