Smrt je tudi pri živalih del življenja. Predstavljajte si, da bi starejšemu psu dali ljubeč, varen in vesel dom ne glede na čas, ki mu je ostal. Njegovo in vaše življenje bosta za oba veliko bogatejši. Ne glede na starost se tudi seniorček lahko veliko novega nauči, morda boste za učenje potrebovali le malo več časa. Dokazano je namreč, da se lahko tudi starejši psi naučijo novih vedenj in trikov. Pravzaprav je celo priporočljivo, da z njimi redno delamo, saj tako psi ohranjajo svoje kognitivne sposobnosti.

Učenje in delo s starejšim psom

Treba pa se je zavedati, da je k delu s starejšim psom treba pristopiti nekoliko drugače kot pri mladiču oziroma mlajšem psu. Učenja se morate lotiti, ko imate za to čas in ste tudi sami spočiti. Kajti s starejšim psom je treba delati s pozitivno spodbudo, potrpežljivo in po korakih. Prav tako morate upoštevati njegove omejitve. Od desetletnega psa, ki ni bil nikoli fizično zelo aktiven, tako ne morete pričakovati, da bo v skoku ujel frizbi ali žogico. Seveda to ne pomeni, da starejši pes ne potrebuje »akcije«. Ravno nasprotno, le da jo prilagodite njegovim zmožnostim.

Lahko ga denimo naučite različnih trikov. Od tega, da kuža da glas (zalaja na povelje, op. p.), tačko ali pa se s smrčkom dotakne vašega lica. Ko se dobro počuti v vaši družbi, ga lahko, če je to seveda zanj prijetno, naučite hoditi nazaj. Lahko ga naučite, da vam prinese igračo, morda tudi copate in časopis. Seveda morate biti, ko delate s starejšim psom, včasih tudi glasnejši, saj pogosto slabše slišijo, nekaterim se z leti slabša tudi vid. V primeru slabšega sluha pri psu vam svetujemo, da uporabljate določene kretnje, ki jih hitro osvoji, prav tako naj se trening oziroma dresura izvaja pri dobri svetlobi.

V nasprotju z razigranim in na začetku neposlušnim mladičkom starejši pes lažje ostane zbran dlje časa. Vseeno pa bodite pozorni na znake, ki kažejo, da je utrujen, da mu je v danem trenutku neprijetno ali ga morda celo kaj boli in bi se sodelovanju z vami raje izognil. Včasih zadošča že kratek odmor. Pasji znaki nelagodja, ki jih zlahka opazite, so zehanje, umikanje pogleda od vas ali pa vohljanje naokoli. Podobno kot ljudje imajo tudi psi, zlasti starejši, dobre in slabše dni v tednu, tako da se potrudite prepoznati njihovo razpoloženje in morebitne omejitve.

Dom naj bo primeren za starejšega psa

A še preden se odločite za posvojitev starejšega psa, preverite, ali imate ustrezne pogoje zanj. Tako bo starejšemu psu, ki ima težavami s sklepi ali gibljivostjo, lažje, če mu ne bo treba vsak dan premagovati številnih strmih stopnic. Če gre za majhnega psa, ga seveda lahko vzamete v naročje in odnesete čez ovire. Za skok na njemu priljubljeno mesto na sedežni garnituri mu pred njo nastavite manjšo pručko.

Starejšemu psu prav tako ustrezna tiha in umirjena družina. Mlad aktiven par ali družina z glasnimi otroki morda le ni najprimernejša družba za starejšega psa, ki najbolj uživa v tihem dremanju čez dan.

Strah, da se starejši pes ne bo znal povezati z novo družino, je, kot pravijo strokovnjaki, povsem odveč. Starejši psi se močno navežejo na svoje nove družinske člane, prav tako kot mlajši psi. Ljudem, ki so posvojili starejšega psa, se zdi, kot da ta razume, da je dobil še eno priložnost, in je hvaležen, da ima končno ljubeč dom.