Rdeča ali modra tabletka? Se še spomnite, katero je vzel Keanu Reeves, da je lahko potem nosil usnjeni plašč in kot Neo prešteval kosti v distopičnem svetu Matrice (1999)? Svetu, v katerem je umetna inteligenca s pomočjo navidezne resničnosti zasužnjila človeštvo in ga spremenila v vir energije. Filmu, ki je na robu tisočletja z zgodbo in veliko stila poskrbel za pravo revolucijo in nemudoma postal popkulturni hit. Če niste prepričani, je čas za ponovni ogled, saj po okroglih osemnajstih letih prihaja nadaljevanje znanstvenofantastične trilogije, ki je prevetrila žanr in mimogrede prislužila še 1,6 milijarde dolarjev. Četrta Matrica je podnaslovljena Obuditev, prejšnji teden pa je na splet prihrumel prvi napovednik.

V njem vidimo Nea in Trinity (Carrie-Anne Moss), za katera se zdi, da se ne spominjata dogodkov iz predhodnih filmov. Prav tako ni zelenega filtra, ki je v preteklosti vizualno signaliziral, da so liki v matrici, niti usnjenih oprav, zaradi katerih je bila akcija še za stopnjo bolj seksi. O.K., dve stopnji. Se pa vračajo superpočasni posnetki in kungfujevske akcijske sekvence, v katerih ne veljajo fizikalni zakoni, prvi vpogled v nadaljevanje franšize pa zaokroža pesem White Rabbit skupine Jefferson Airplane. Saj veste, Thomas Anderson je v prvem delu sledil belemu zajčku. Takšnih nostalgičnih pomežikov v napovedniku mrgoli, poleg Mossove in Reevesa pa se od originalne igralske zasedbe vračata še Jada Pinkett Smith (Niobe) in Lambert Wilson (Merovingian).

A če sta prve tri filme režirala brata Wachowski, se pod četrti del, potem ko sta oba spremenila spol, podpisuje le Lana Wachowski, ki je prav tako ena od scenaristk in producentk. »Mnoge ideje o naši resničnosti, ki sva jih z Lilly raziskovali pred 20 leti, so danes morda še bolj relevantne. Zelo sem hvaležna, da so ti liki znova v mojem življenju in da lahko ponovno sodelujem s svojimi prijatelji,« pravi. Manjkali ne bodo niti sveži obrazi. Med novimi igralci so Jessica Henwick, Jonathan Groff, Priyanka Chopra Jonas, Christina Ricci, Neil Patrick Harris in Yahya Abdul - Mateen II., ki ga lahko tačas v kinu gledamo v glavni vlogi grozljivke Candyman (2021).

»Zelo zanimivo je bilo snemati četrto Matrico; zaradi časa, v katerem živimo, ti lahko ideje o izkrivljeni realnosti zlahka zlezejo pod kožo,« je snemanje v intervjuju avgusta komentiral Mateen. Dejal je, da je projekt z vidika snemalnih tehnik in tehnologije izjemno ambiciozen, prav tako je bil navdušen nad Reevesom. »Ko je Keanu izrekel prve besede v filmu, sem si rekel – presneto, res sem v Matrici.« Mladi zvezdnik iz New Orleansa bo po videnem v filmu igral lik, podoben Morpheusu, ki ga je igral Laurence Fishburne. A to so špekulacije, saj so bile informacije glede tega, kam bo šla zgodba, doslej zelo skope. Glede na nekatere odzive s testnih produkcij naj bi šlo za zelo drzno velikopotezno obuditev, ki po podobnosti sedi med prvencem iz leta 1999 in neposrednim nadaljevanjem s podnaslovom Reloaded (2003). Odgovori pa niso več daleč. Film bo vzporedno na voljo v kinu in na platformah HBO 22. decembra letos.