Dvoboj brez primere v moderni teniški zgodovini se je v New Yorku končal senzacionalno. Poln stadionski kompleks Arthurja Asheja je vsaj v 90 odstotkih navijal za Novaka Đokovića, da bi spisal teniško zgodovino in v koledarskem letu osvojil vse štiri turnirje največje četverice. Toda številna elitna druščina umetnikov, športnikov in navadnih smrtnikov ni bila priča novemu mejniku številke ena svetovnega tenisa. Srb je po 27 zaporednih zmagah – po sedmih v Melbournu, Parizu in Londonu ter šestih v New Yorku – v 28. dvoboju priznal premoč Daniilu Medvedjevu. Rus je osvojil svoj prvi grand slam ter končno potrdil, da je v zadnjih letih eden najboljših igralcev na trdi podlagi in številka dve svetovnega tenisa.

Visokorasli Rus Đokovića ni zgolj premagal, temveč ga je nadigral. Srb ni imel rešitev na izjemne udarce Medvedjeva, ki je potrpežljivo čakal in vrhunsko vračal močne udarce Srba, če je bilo treba, pa je udaril silovito in pičil z močjo zelene mambe. Bil je precej bolj raznolik, imel pa je tudi precej bolj spočite noge, saj je pred finalom na igrišču preživel več kot pet ur in pol manj kot zmagovalec 20 turnirjev za grand slam. Ko se je znašel v težavah, ga je reševal začetni udarec. V prvem nizu, vsi trije so se končali s 6:4, na svoj prvi servis ni izgubil niti točke! In to proti najboljšemu igralcu vračanja začetnih udarcev. Đoković je zapravil svoji priložnosti v prvih dveh igrah drugega niza na servis Medvedjeva, ko ni izkoristil petih žogic za break. Skušal je vse, razbil je lopar, dal iz sebe frustracije, a hladni Rus se ni dal motiti. Občinstvo še nikoli v karieri ni bilo tako na strani Đokovića kot v finalu OP ZDA, a Srb je bil kljub temu nemočen.

Pritisk, ki ga je Novak Đoković nosil v tej sezoni, je nepredstavljiv celo za najboljše igralce na svetu, zato ne čudi, da so ga pred koncem zadnjega niza preplavila čustva. »Hvala vsem za vse, kar ste mi dali. Še nikoli se v New Yorku nisem počutil tako dobro, tako počaščenega. Če kdo, potem si je Daniil zaslužil osvojitev prvega grand slama. Ni dvoma, osvojil jih bo še veliko. Mi se pa spet kmalu vidimo,« je pokazal svojo veličino Novak Đoković in bil deležen ene največjih pohval. »Tega nisem rekel še nikoli. A bom povedal prvič, neizzvan. Novak, ti si zame najboljši igralec vseh časov,« je slovitega tekmeca pohvalil Daniil Medvedjev, ki letos v Avstraliji v finalu proti Đokoviću ni osvojil niti niza.

»Vseeno mi je, če nista igrala Roger Federer in Rafael Nadal. Vseeno mi je, koga sem premagal v finalu. Bil bi enako vesel, če bi kakšnega povsem neznanega igralca. Ta turnir sem želel osvojiti na vsak način. Bil sem osredotočen od prvega kroga naprej. Žal mi je morda le tega, da sem preprečil nekaj izjemnega. Zato se oproščam vsem, ki ste čakali na to priložnost in navijali za Novaka. A bom lahko živel tudi s tem,« je slikovito opisal zmagovito pot sedmih newyorških zmag 25-letni Rus, ki je na Flushing Meadowsu dobil 21 nizov, izgubil pa je le enega. Za uspeh je prejel 2,5 milijona ameriških dolarjev, na današnji svetovni lestvici pa se je utrdil na drugem mestu.

Enaindvajsetega turnirja največje četverice Đoković ni osvojil leta 2021, bržčas ga bo prihodnje leto. New York je v zadnjih dveh tednih izstrelil številne igralce, ki bodo v prihodnjih letih krojili svetovni vrh. Poleg Medvedjeva in Alexandra Zvereva sta se najbolj izkazala Kanadčan Felix Auger - Aliassime in Španec Carlos Alcaraz.