Italijanski organizatorji evropskega prvenstva v Trentu so Mednarodni kolesarski zvezi predstavili nov način tekmovanja na enodnevnih dirkah. Nedeljska cestna preizkušnja je bila dolga zgolj 179,2 kilometra. Vse skupaj je zelo spremenilo tudi taktiko dirkanja, za dober rezultat pa je bilo treba imeti tudi malce sreče. »Ves čas je šlo na polno. Od samega začetka je bilo treba pokrivati napade,« je dinamiko dirke opisal prvi kolesar sveta Tadej Pogačar.

Zelo podobnega mnenja je bil tudi drugi slovenski adut za visoka mesta v Italiji Matej Mohorič. Šestindvajsetletni kolesar danes ni imel pravega dneva, s Tadejem Pogačarjem pa sta napravila tudi tehnično napako. »Ob začetku etape je v enem momentu prišlo do točke napada. S Pogačarjem sva se ustavila za malo potrebo, ravno takrat pa je z vso močjo napadla reprezentanca Španije. Da smo zopet ujeli priključek, smo porabili precej energije in sam se nisem mogel več popolnoma sestaviti,« je razlog za svoje končno 13. mesto opisal Mohorič.

Enkrat eden, drugič drugi

Po zahtevnih začetnih 70 kilometrih so kolesarji morali opraviti še z osmimi krogi okoli Trenta. Vsak krog je vseboval tudi vzpon na Povo. »Vsak krog je nekdo poskušal z napadom. Z Matejem sva se dogovorila, da enkrat odgovarja eden, drugič pa drugi. Le tako je bilo možno privarčevati nekaj energije,« je dogovor med slovenskima tekmovalcema opisal 22-letnik s Klanca pri Komendi. »Namenoma nisem odgovoril na napad 70 kilometrov do cilja, saj je bil v ospredju tudi Pogačar. Ker se sam nisem počutil najbolje in je bil Tadej odlično razpoložen, je bila to za nas odlična situacija, zame pa se je takrat dirka odpeljala,« je dogodek 68 kilometrov pred ciljem, ko se je izoblikovala prva skupina petih kolesarjev v ospredju, opisal Matej Mohorič.

Peterici kolesarjev, med katerimi je bil tudi slovenski šampion, dvakratni zmagovalec dirke po Franciji in dobitnik bronaste medalje na cestni dirki v Tokiu, se je v naslednjem krogu pridružila še četverica.

Peto mesto ni slab rezultat

Odločilen trenutek se je zgodil ob predzadnjem vzponu na Povo, ko je močno napadel Belgijec Remco Evenepoel. Odgovor na njegov napad sta poznala zgolj Italijan Sonny Colbrelli in Francoz Benoit Cosnefroy. Slovenski šampion je poskusil odgovoriti na napad, a razlike do vodilne trojice ni mogel več zakrpati. »Škoda, da je Pogačar malce zamudil pri zadnjem napadu. Ne moremo pričakovati, da bomo sedaj kar na vsakem tekmovanju posegli po kolajni. Peto in trinajsto mesto sta vrhunska rezultata,« je slovenski uspeh na prvenstvu komentiral eden izmed treh vodij slovenske reprezentance Marko Polanc.

»V ospredju sem bil vse do predzadnjega kroga. Žal me je tam malce zmanjkalo in trojica se je odpeljala. To me bo še malce žrlo, a je super rezultat. Kasneje sem se sestavil in ker sem vedel, da je Francoz v ospredju odpadel, sem želel priti do tretjega mesta. Na žalost nam ni uspelo priključiti. Peto mesto je dober rezultat, a bi lahko bilo tudi bolje,« je ključni trenutek v boju za kolajne opisal Pogačar.

Za zlato sta se na koncu udarila Belgijec in Italijan. Pričakovano pa je imel v sprintu veliko več moči Colbrelli, tudi sotekmovalec Mohoriča pri ekipi Bahrain Victorious. »To je res odlično. Zmaga šteje dvojno, saj je dosežena v reprezentančnem dresu,« je bil uspeha vesel Italijan, ki je tako poskrbel še za četrti zaporedni naslov zahodnih sosedov. »Colbrelli je trenutno v izjemni formi, kar je pokazal že na dirki po Beneluksu. Mesec in pol je bil na višinskih pripravah in bo gotovo med favoriti tudi na svetovnem prvenstvu,« nad zmago klubskega sotekmovalca ni bil presenečen Mohorič, ki je v izjavi misli že usmeril k naslednjemu cilju. Slovenska ekipa za Flandrijo bo dokončno znana v torek.