Na Danskem od danes tudi za vstop v nočne klube ni več potrebno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu, potem ko so ta pogoj že v začetku meseca odpravili za vstop v druge javne prostore. Danske oblasti so sicer ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, med drugim obveznost nošenja mask, postopoma ukinjale v zadnjih nekaj mesecih.

Jutri koncert s 50.000 ljudmi

Vrnitev v normalo bodo na Danskem med drugim številni praznovali v soboto na koncertu v Koebenhavnu, kjer se bo prvič po začetku epidemije v Evropi zbralo 50.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že v začetku meseca so v državi ob sproščanju ukrepov organizirali prvi festival na prostem po začetku epidemije, ki so ga poimenovali Nazaj v življenje. Na njem se je zbralo 15.000 ljudi.

Kljub odpravi ukrepov pa za tiste, ki prihajajo iz tujine, nekatere omejitve še vedno ostajajo. Potniki, ki vstopajo na Dansko, morajo še vedno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelem covidu ali negativen test na okužbo, na letališčih pa so obvezne maske, poroča AFP.

Na Danskem je proti covidu-19 po podatkih ECDC v celoti cepljenih 87 odstotkov odraslih. V državi trenutno v povprečju potrdijo približno 500 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, ob reprodukcijskem faktorju 0,7 pa danske oblasti zatrjujejo, da imajo virus pod nadzorom.

Minister za zdravje Magnus Heunicke je zatrdil, da vlada ne bo oklevala in znova uvedla omejitve, če bo to potrebno.

Oblasti pozorno spremljajo število hospitalizacij - trenutno jih je v državi z nekaj manj kot 6 milijonov prebivalcev približno 130. Od četrtka rizičnim skupinam omogočajo tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Italija širi uporabo covidnega potrdila za vstop v šole

Italijanska vlada se je v četrtek odločila, da bo poslej za vstop v šole ali univerze treba pokazati covidno potrdilo o tem, ali je oseba cepljena, testirana ali pa je prebolela covid-19. To bo veljalo za vse odrasle, ki bodo želeli vstopiti v šolsko poslopje. Veljalo bo tudi za študente, ne pa za učence srednjih in osnovnih šol.

Ukrep bo začel veljati z 10. oktobrom. Tako bodo morali vsi, od učiteljev do staršev, ki bodo želeli vstopiti v poslopje izobraževalne ustanove, imeti pri sebi covidno potrdilo. Veljale pa bodo izjeme za tiste, ki se ne morejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov.

Kdor bo kršil ta odlok in ga bodo v šolskih prostorih zalotili brez covidnega potrdila, ga bo lahko doletela globa v višini do 1000 evrov.

Podobno bo covidno potrdilo potrebno tudi za vstop v domove za ostarele. Še posebej bo to veljalo za vse zaposlene. Ukrep bo veljal do konca decembra, ko naj bi se iztekel odlok o razglasitvi izrednih razmer zaradi epidemije covida-19 v državi.

V Italiji je sicer covidno potrdilo že potrebno za uporabo medkrajevnih avtobusov in vlakov ter tudi na notranjih letih in trajektih, ki povezujejo dve deželi.

Italijanski regulator za zdravila Aifa je medtem prižgal zeleno luč za uporabo tretjega odmerka cepiva za ranljive skupine, predvsem tiste z oslabelim imunskim sistemom, še poroča dpa.

Za vse v ranljivih skupinah z oslabelim imunskim sistemom, starejše od 12 let, bo na voljo cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech, če je od zadnjega odmerka minilo najmanj 28 dni. Starejši od 18 let bodo lahko izbrali tudi cepivo Moderne, od zadnjega odmerka pa bodo prav tako morali miniti štirje tedni.

Tretji odmerek bodo lahko prejeli tudi vsi starejši od 80 let, ki pa so bili zadnjič cepljeni pred več kot šestimi meseci. Tretji odmerek bo na voljo tudi delavcem v zdravstvu, še posebej če prihajajo v stik z virusom.

Ukrep bo začel veljati dan po objavi v italijanskem uradnem listu. To pomeni, da se bodo uresničile napovedi premierja Maria Draghija, da se bo cepljenje s tretjim odmerkom v Italiji začelo še pred koncem septembra.