V Šmartnem v Goriških brdih se je sinoči začel Brda Contemporary Music Festival (BCMF), ki bo potekal še danes in jutri. Enajsto leto ga s skupino zanesenjakov pripravlja domačin Zlatko Kaučič, ki ima kot kreativni bobnar in tolkalec velik mednarodni ugled, doma pa so se mu med drugim poklonili z nagrado Prešernovega sklada.

Glasbeni otoček sredi vinogradov privabi veliko slovenskih glasbenikov, prijetno stičišče inovativne in improvizirane glasbe pa je mikavno tudi za izvajalce iz tujine. Sodobna ustvarjalna glasba tu sobiva še z drugimi umetnostmi, na primer vizualno umetnostjo in plesom.

Kreativci v akciji

Že tradicionalno se je festival začel z razstavo v Hiši kulture v Šmartnem, tokrat gre za fotografsko razstavo BobnarjiToneta Štamcarja; za glasbeno kuliso je poskrbel saksofonist Boštjan Simon. V cerkvi sv. Martina je nato nastopila francoska improvizatorka in klarinetistka Isabelle Duthoit, tokrat kot solo vokalistka, večer pa je sklenil trio, ki ga poleg Kaučiča sestavljata še pianist Agusti Fernández iz Španije in švedski saksofonist Martin Küchen. Fernández vodi tudi dvodnevno glasbeno delavnico, katere udeleženci se bodo predstavili na posebnem koncertu.

Danes bosta italijanska umetnika, trobentač in elektronik Flavio Zanuttini in bobnar Marco D'Orlando, predstavila nov album Piss & Lovi, za njima bo oder okupiral slovenski duo Propolis bobnarja in elektronika Mareka Fakuča ter vokalistke Tise Neže Herlec, večer pa bo zaključil sedemčlanski orkester Oholo!, sestavljen iz preverjenih domačih kreativcev.

Zadnji dan festivala nosi ime Boštjanov dan, posvečen pa je spominu na Boštjana Cveka, pokojnega ustanovitelja in vodjo festivala Jazz Cerkno. Začel se bo z recitacijo poezije pre_večDejana Kobana in ob spremljavi primorskega tolkalista Gala Furlana, predstavila se bosta tudi štiričlanska furlanska zasedba Kačasweepers in portugalski harfist Eduardo Raon, za zaključek pa bo poskrbel že omenjeni koncert udeležencev glasbene delavnice.