Dvaindvajsetletni kolesarski as iz Klanca pri Komendi Tadej Pogačar se je po daljšem premoru na tekmovanja vrnil 29. avgusta, ko je nastopil na bretonski klasiki. Že tam je s 60. mestom nakazal, da forma še ni na ravni, kot je bila pred tem, ko je drugič zapored dobil prestižno dirko po Franciji in je osvojil še bronasto kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu v cestni vožnji. Na evropskem prvenstvu mu poleg forme ni šla na roko niti trasa 22,4 kilometra dolgega kronometra. Šlo je za progo, ki je bila ravna kot palačinka in je veliko bolj ustrezala pravim specialistom za to kolesarsko disciplino. Kljub temu so bila slovenska pričakovanja velika, saj velja prvi kolesar sveta prav na vseh dirkah, kjer se pojavi na startu, za enega od favoritov.

Pogačar vseeno užival

»Bil sem zelo zagret in motiviran, a očitno noge še niso bile prave,« je sprva svoj nastop ocenil Tadej Pogačar, ki je že na polovici proge za najhitrejšimi zaostajal za več kot pol minute. Ko se je trasa obrnila nazaj proti mestnemu središču do znanstvenega muzeja, kjer se je kronometer začel in končal, se je vožnja slovenskemu šampionu še bolj začela podirati. Videti je bilo, da ni ujel pravega ritma. Zelo je spominjala na njegovo vožnjo z letošnjega državnega prvenstva v Kopru, ko sta ga na prav tako ravninski trasi prehitela Jan Tratnik in Jan Polanc.

Da Pogačar nima svojega dne, je bilo dokončno jasno nekaj kilometrov do cilja, ko je mimo njega švignil Italijan Filippo Gana, ki se je na pot podal minuto za Slovencem. »Prvi del sem se dobro počutil in imel dober ritem. Nato se je pokvarila radijska zveza, ko pa sem videl, da se mi približujeta Ganna in Remco Evenepoel, mi je vse padlo dol,« je 22-letnik priznal, da se ni počutil najbolje, ko ga je prehitel Italijan. A Slovenec je znova pokazal tudi svojo šampionsko miselnost in se takoj usmeril proti naslednjemu izzivu, nedeljski cestni dirki, kjer bo znova v vlogi favorita. »Spet sem se naučil nekaj novega. Bil je res izjemno hiter kronometer, moja predstava pa solidna. Na kolesu uživam tudi v takšnih dnevih, kakršen je bil tokrat. V nedeljo bo proga bolj po mojem okusu,« je sklenil.

Res je šlo za izjemno hiter kronometer, ki ni imel praktično nobene pasti. Treba je bilo le poganjati na vso moč, pri tem pa je bil najuspešnejši Švicar Stefan Küng. Po izjemni predstavi Ganne so se Italijani že veselili, da je njihov matador nazivu svetovnega prvaka dodal še naziv evropskega prvaka. A veselje je bilo prehitro, saj je izjemen drugi del kronometra uspel branilcu naslova Küngu, ki se je na cesto podal kot zadnji. Švicar je bil edini kolesar, ki je prebil povprečno hitrost 55 kilometrov na uro, uro na ciljni črti pa je zaustavil osem sekund prej kot Italijan. »Moja velika odlika je, da sem boljši v drugi polovici vožnje, zato sem po vmesnem času vedel, da sem v stiku s prvim mestom. Res je lepo ubraniti naslov evropskega prvaka, a moj velik cilj je, da to majico zamenjam za rožnato na svetovnem prvenstvu. To je cilj, za katerega delam že vse od Tokia dalje,« je tudi Švicar misli že usmeril v nadaljevanje sezone.

Razočarana Eugenija Bujak

Danes so na evropskem prvenstvu nastopili še trije Slovenci. Eugenija Bujak je v ženski članski konkurenci zaostala za svojimi pričakovanji in je zasedla 23. mesto z zaostankom več kot treh minut za zmagovalko Švicarko Marlen Reusser. »To ni rezultat, ki sem si ga želela. Očitno je šla tehnologija toliko naprej, da ni več dovolj, da rada vozim kronometer in imam izkušnje,« je po preizkušnji dejala Eugenija Bujak. V kategoriji mlajših članov sta nastopila Nik Čemažar (18. mesto) in Anže Skok (40.).