Poslovnež Sergej Racman, ki mu skupaj s soobtoženimi zaradi zlorabe prostitucije v aferi Klub Marina sodijo na koprskem okrožnem sodišču, je v torek zapustil pripor po tem, ko je popoldne plačal 800.000 evrov varščine. Informacijo nam je potrdil njegov odvetnik Mitja Jelenič Novak, ki podjetnika brani skupaj z odvetnico Martino Žavcar Hrovatin.

Kot je znano, se je Racman pred roko pravice umaknil v Kanado. Od junija lani so ga zato iskali z mednarodno tiralico. Racmana so v Kanadi aretirali med naključnim nadzorom prometa avgusta lani. Tamkajšnji varnostni organi so podjetnika v Slovenijo deportirali v začetku novembra, kar je relativno hitro. Tako hitro je postopek stekel zato, ker se je Racman strinjal z deportacijo, v nasprotnem primeru bi v izročitvenem priporu v Kanadi lahko ostal bistveno dlje.

Tožilka se je sicer na sklep sodnega senata, ki je bil izdan konec avgusta, pritožila na višje sodišče. V skladu s tem sklepom naj bi namreč Racmana izpustili iz pripora, če plača 800.000 evrov varščine v denarju. Višji sodniki pa pritožbi tožilke niso ugodili: glede varščine so potrdili sklep prvostopenjskega sodišča. Če bo Racman, zdaj ko bo znova na svobodi, zbežal, bo nakazana varščina ostala na računu sodišča.

Kakšni so očitki?

Poleg Racmana, ki ima stalno bivališče prijavljeno v Bratislavi, je zlorabe prostitucije v aferi Marina obtoženih še 17 ljudi in dve pravni osebi. Zaradi racionalnosti postopka je koprsko sodišče sojenje razdelilo v tri dele. Skupaj z Racmanom na zatožni klopi sedijo še štajerska podjetnika Jože Kojc in Dejan Šurbek ter nekdanja direktorica Kluba Marina Vesna Trnovec iz Nove Gorice. Tožilstvo jih bremeni, da so od 1. avgusta 2014 do 23. januarja 2019 za prostitucijo v Klubu Marina 413 deklet izkoriščali tako, da so morala plačevati 70 evrov za vstopnino v klub. V tem obdobju naj bi klub obiskalo najmanj 148.935 moških, ki so za vstop plačali od 60 do 85 evrov. Okoristili naj bi se za 21 milijonov evrov.

Obtoženi očitke tožilstva odločno zanikajo in trdijo, da je šlo za erotični klub, ki je gostom ponujal intimo, gostje pa da so se sami odločali, kaj bodo tam počeli. Sicer pa Sergeju Racmanu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo tudi zaradi oškodovanja upnikov družbe Kolosej za nekaj več kot dva milijona evrov. Racman vse očitke zanika.