»Zatrdimo lahko, da lutkarico, režiserko, pedagoginjo, likovno ustvarjalko, oblikovalko lutk, scenografko, kostumografko in ilustratorko odlikujejo izvrstne kreacije na vseh področjih njenega delovanja – v čudežnem svetu gledališča,« so v obrazložitvi zapisale članice komisije Nika Bezeljak, Mojca Kreft in Martina Maurič Lazar.

Kot so poudarile, je Eka Vogelnik »vtisnila neizbrisen pečat slovenskemu lutkovnemu gledališču, lutkovnemu filmu in televizijskim oddajam z mimičnimi lutkami«. V specifičnostih izražanja lutkovnosti so skoraj z vsemi vrstami lutk in mask njene številne lutkovne predstave zaživele v izjemnih, včasih nenavadnih, a vselej prepričljivih podobah. Uporabljala je mnogotere zvrsti lutkovnih tehnologij in materialov, raziskovala z natančnim proučevanjem povednosti režisersko-dramaturških poetik in v lastnih lutkovnih uprizoritvah tenkočutno prisluhnila duši občinstva. V obdobju več desetletij, ko je snovala svoj obširni lutkovni in likovni prostor, se je posvečala tudi pisanju in pedagogiki, ustvarila je zavidljiv biografski opus nepozabnih stvaritev, med drugim piše v obrazložitvi.

Podelili tudi tri Pengovove listine

Pengovovo listino, ki jih Unima Slovenija podeljuje za vrhunski prispevek ali umetniško interpretativni presežek na področju lutkarstva ustvarjenega v obdobju zadnjih štirih let, prejme Miha Bezeljak, igralec mnogoterih talentov, ki ga ob močni dramski prezenci zaznamujejo natančna lutkovna animacija, izjemna gibalna spretnost in glasovno-pevska izpiljenost, piše v obrazložitvi. Listino bodo namenili tudi Tinu Grabnarju, brez katerega si po oceni komisije slovenskega lutkovnega odra v zadnjih letih ne moremo predstavljati: »Širina pogleda, s katero razume gledališče, se kaže v njegovem celostnem ustvarjanju, v katerem nastopa kot režiser, avtor, pisec, vizualni in tehnološki mislec ter pedagog.«

Žiga Lebar, ki se lutkovni umetnosti posveča več kot 25 let, listino prejme za izdelovanje lutk in raziskovanje lutkovne tehnologije, kar je postalo središče njegovega ustvarjanja. »Lutkovnih tehnologov je malo, mojstrov lutkovne tehnologije še manj. Žiga Lebar je gotovo eden od izjemnih,« med drugim piše v obrazložitvi.

Nagrade bodo podelili ob sklepu Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v soboto v Lutkovnem gledališču Maribor. sta