Ob mednarodnem dnevu oblačil iz druge roke so številne nevladne organizacije spomnile, da je prav modna industrija drugi največji onesnaževalec okolja, takoj za naftno industrijo. Potrošniki se vse bolj zavedajo škodljivih vplivov modne industrije na okolje, zato se je razvil globalni trend »zelene mode«. O tem in na splošno o pomenu krožnega gospodarstva ter trajnostnih odločitev ozavešča zagotovo eden največjih slovenskih spletnih prodajnih portalov Bolha.

13 milijonov ton zavrženih oblačil na leto

Na svetu vsako leto proizvedemo približno 150 milijard kosov oblačil, kar 13 milijonov ton jih zavržemo, manj kot en odstotek oblačil pa se reciklira. »Sedanji modni sistem uporablja velike količine neobnovljivih virov, vključno z nafto, pridobljeno za izdelavo oblačil, ki se pogosto uporabljajo le kratek čas, potem pa se materiali v veliki meri izgubijo na odlagališčih ali sežiganju,« je za BBC Future povedala Chetna Prajapati z Univerze Loughborough v Veliki Britaniji, ki preučuje načine izdelave trajnostnega tekstila.

Obstajajo dobri razlogi za iskanje alternativ kupovanju novih oblačil: proizvodnja tekstila naj bi v ozračje vsako leto sprostila 1,2 milijarde ton toplogrednih plinov, modna industrija pa je odgovorna za deset odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov. Vsako leto modna industrija porabi tudi 93 milijard kubičnih metrov vode – dovolj, da bi zadostili letni porabi vode za pet milijonov prebivalcev. Pri izdelavi enega para novih hlač iz džinsa potrebujemo kar 3781 litrov vode, za eno bombažno majico pa 2700 litrov vode. Zgolj za pridelavo enega kilograma bombaža potrebujemo več kot 170 litrov vode.

Oblačila iz druge roke trajnostno krožijo med nami

Za to, da bi v prihodnje pridelali manj odpadkov in ravnali bolj trajnostno, lahko veliko naredi prav vsak izmed nas. Kot so povedali pri našem največjem spletnem prodajnem portalu bolha.com, kjer so se poigrali tudi s številkami, so v letu 2020 objavili 7274 oglasov za rabljene hlače iz džinsa. V primeru, da so bile vse hlače tudi prodane, smo prihranili več kot 27 milijonov litrov vode, tolikšno količino spije 25.114 ljudi v svojem življenju. Trenutno najdete na Bolhi okoli 77.000 aktivnih oglasov posameznikov v kategoriji oblačila in obutev.

S prodajo ali nakupom rabljenih oblačil ravnamo prijazno do okolja in svojega žepa. Oblačila iz druge roke in recikliranih materialov so pravzaprav postala modni trend, ki mu sledijo številna velika imena modne industrije, med njimi Prada, ki izdeluje oblačila in modne dodatke iz reciklirane plastike, najdene v oceanih in ribiških mrežah, ter VEJA, ki uporablja organski in agroekološki bombaž za izdelavo platna za športne copate in gumo iz amazonskega pragozda za podplate.

Ko na svoj račun pridejo tudi nostalgiki

Kot so med drugim pojasnili na Bolhi, so mamice tiste, ki na spletnem portalu prodajo ali podarijo več kot 32.000 kosov otroških oblačil, kar zajema kar 44 odstotkov oglasov v kategoriji oblačila in obutev. Pa saj ni čudno, zakaj bi kupovali novo, če pa otroci vse takoj prerastejo. »S kroženjem oblačil lahko vedno pridete do tistega, kar vaš otrok potrebuje v določenem obdobju, in to po ugodnejši ceni, kot če bi kupovali novo. Prav tako lahko prodate ali podarite tisto, kar je otrok prerasel, a je še vedno ohranjeno,« so med drugim tudi sporočili z Bolhe, kjer najdete vse vrste oblačil iz druge roke. »Iz naših podatkov je razvidno, da je obutev najbolj prodajan in podarjen izdelek, in sicer tako v kategoriji ženska oblačila in obutev (sestavlja 25 odstotkov oglasov) kot tudi v kategoriji otroška oblačila in obutev (30 odstotkov oglasov).« Prav tako je na Bolhi mogoče najti tudi retro stvari, različne unikate in ročna dela, oblačila, ki jih ni mogoče nikjer več kupiti, tako da na svoj račun pridejo nostalgiki, prav tako pa tudi zbiratelji unikatnih kosov.