Vrsta komodoški varan, ki prebiva na otokih Indonezije, je bila ob posodobitvi rdečega seznama divjih živali označena za ogroženo. Habitat kuščarjev se namreč zaradi naraščanja morske gladine vztrajno krči.

Zaradi prekomernega lova medtem izumrtje grozi približno 37 odstotkom od 1200 vrst morskih psov in skatov, kar je tretjina več kot pred samo sedmimi leti, je opozorila Mednarodna zveza za varstvo narave.

Zadnja posodobitev rdečega seznama za ogrožene vrste sicer izpostavlja tudi možnost obnove. Pred izumrtjem je namreč uspelo ubežati štirim vrstam tunov, ki jim je zadnjo desetletje grozilo izumrtje. Najbolj drastično je okreval atlantski modroplavuti tun, ki se je iz kategorije ogroženih živali premaknil za kar tri kategorije in mu zdaj ne grozi več izumrtje.

Ključno sporočilo kongresa IUCN, ki poteka v francoskem mestu Marseille, je, da uničevanje ekosistemov in izginjanje živalskih vrst planet ogrožajo enako kot globalno segrevanje. Hkrati pa podnebne spremembe bolj kot kadarkoli prej ogrožajo prihodnost številnih živalskih in rastlinskih vrst, ki uspevajo le v nekaterih omejenih predelih sveta.