»Najprej sta bili le dve skladbi. Nato smo si rekli, da bi jih mogoče lahko posneli še nekaj,« je na tiskovni konferenci, ki so jo v glasbenem svetu težko pričakovali, povedal Benny Andersson, ki je skupaj z Björnom Ulvaeusom ustvaril vse hite Abbe od pesmi Waterloo dalje, ki jih je leta 1974 izstrelila med globalne glasbene megazvezdnike. Prva nova pesem, ki so jo v četrtek predvajali na spletu, ima naslov I Still Have Faith In You. Balada po njihovih besedah ponazarja vez med štirimi člani Abbe in v takem nostalgičnem tonu je narejen tudi video, ki je imel v dveh dnevih več kot 4 milijone ogledov, komentarji njihovih oboževalcev pa so ganljivi, češ, nismo si mislili, da bodo še kdaj skupaj zapeli.

Prva pesem z novega albuma ima naslov I Still Have Faith in You

Poleg Anderssona in Ulvaeusa sta članici kvarteta še Agnetha Fältskog in Anni-Frid Lyngstad, nekaj časa so bili zasedba dveh zakonskih parov. Prav zasebne ločitve pa so bile vzrok za razpad skupine v začetku osemdesetih let. Razpad je bil tako hud, da so leta zavračali tudi vsakršno skupno nastopanje v javnosti. Agnetha je še leta 2013 v intervjuju za BBC zatrjevala, da sploh ne pogreša glasbene slave. »Sedaj smo starejši in imamo drugačno življenje.« Toda menda se je v studiu zgodila čarovnija: še preden se je zavedela, je začela v petju ponovno uživati.

Tako je sedaj prav presunljivo, ko Agnetha in Anni-Frid v novi pesmi pojeta: »Prosil si me, naj te ne zapustim, no, poglej, ponovno sem tukaj.« Da prva posneta pesem govori prav o njih, je potrdil tudi Ulvaeus: »Ko je Benny zaigral melodijo, sem vedel, da je to pesem o nas.« Ob tem le zanimivost: Ulvaeus trpi za epizodami izgube dolgotrajnega spomina in je zato novinarjem v zadnjih desetletjih večkrat dejal, da se nekaterih delov zgodbe o Abbi niti ne spominja ter da nima prav nobene nostalgije po tistih časih in želje po obuditvi skupine.

Povod ni denar

Nasprotno od drugih ponovnih vrnitev ostarelih glasbenih ansamblov pri Abbi ne gre za vračanje na oder zaradi denarja. Spletni portal Wealthy persons navaja, da je avgusta letos skupno neto bogastvo članov Abbe znašalo 900 milijonov dolarjev, ocenjujejo, da sta najbogatejša Anni-Frid in Björn. Večino tega denarja je prisluženega s prodajo albumov – v pol stoletja so jih prodali 400 milijonov – in s stalnim dohodkom od avtorskih pravic. Odkar je leta 1999 muzikal Mamma Mia postal globalni hit, se res ne morejo pritoževati zaradi pomanjkanja denarja, saj jim avtorske pravice prinašajo nekaj deset milijonov na leto.

Torej se zdi, da je njihova vrnitev na glasbeno sceno nastala le zaradi ponovnega užitka v skupnem glasbenem ustvarjanju. Oziroma kot je na konferenci dejal Benny: »Lahko delamo, kar želimo, zato pač lahko še naprej pišem dobro glasbo.«

Abbatarji v Londonu

Ni naključje, da so album Voyage napovedali za letošnji november. Mimogrede – vseboval bo tudi božično pesem, tako da bo brez dvoma priljubljeno božično darilo. Maja prihodnje leto se že nekaj časa napoveduje serija koncertov v Londonu. Prav posebnih koncertov, saj bodo člani kvarteta nastopali kot hologrami. Projekt, ki nastaja že od leta 2018, je tudi zaslužen za to, da so člani skupine sploh prišli skupaj v glasbeni studio. S posebno tehnologijo so namreč morali posneti svoje gibanje. Londonski koncert ustvarjajo skupaj s podjetjem Industrial Light and Magic Georgea Lucasa, ki je specializirano za vizualne efekte. Tako so člani skupine celoten koncert odpeli in odplesali oblečeni v posebne obleke s senzorji, snemalo pa jih je 160 kamer. Skupina 850 ustvarjalcev posebnih efektov njihovo gibanje spreminja v avatarje, ki bodo skupaj z živim orkestrom gledalcem poustvarili Abbin koncert. »To ne bo koncert štirih ljudi, ki se pretvarjajo, da so Abba. To bo dejansko koncert članov zasebne Abba,« so napovedali ustvarjalci.

Napovedujejo, da bi koncerte po londonski premieri lahko priredili tudi v drugih svetovnih metropolah. Ali kot so zapisali člani zasedbe na uradni strani projekta Voyager: »Hvala, ker ste čakali, potovanje se bo vsak trenutek začelo.«