Šestnajsta etapa 76. kolesarske dirke po Španiji je bila natanko takšna, kot se za uvodni dan odločilnega tedna spodobi. Bila je sprinterska, a daleč od enostavne. Kolesarji so prevozili 180 kilometrov in opravili z enim kategoriziranim vzponom, kar pa ne odraža dejanske težavnosti etape. Klancev je bilo bistveno več, preostali kolesarji v karavani pa so v »ravninski« etapi premagali več kot 2200 višinskih metrov. Kljub težavnosti je bila to zadnja priložnost za sprinterje, saj od danes naprej na Vuelti sledijo le še zahtevne gorske etape, v katerih bodo moči med seboj pretežno merili tisti, ki si želijo na cilj v Santiagu de Composteli pripeljati v rdeči majici vodilnega. To po 16 etapah še vedno nosi Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert).

Včerajšnja etapa se je bistveno razlikovala od dosedanjih sprinterskih na Vuelti, za kar je poskrbela težka konfiguracija terena. »Številne sprinterske ekipe, ki imajo v ekipah kolesarje, ki se bolje vozijo v klanec, bodo z napadi poskušale že pred samim zaključkom,« je pred etapo dejal nosilec zelene majice najboljšega sprinterja Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step), ki je ravno včeraj praznoval svoj 25. rojstni dan.

Nizozemčeve besede so se uresničile dobrih 50 kilometrov pred ciljem, ko je močan tempo za svojega sprinterskega kapetana začela narekovati ekipa UAE Emirates. Jakobsen je zapadel v težave in zaostal nekaj sekund. Celotna belgijska ekipa je ostala s svojim sprinterjem in mu na nekoliko lažjem delu pomagala priti nazaj v glavnino. »To, kar smo videli danes, je kot nekakšen volčji nagon. Odpadel sem na vzponu, fantje pa so me počakali in pripeljali nazaj. Ni boljšega, kot da sem za celotno ekipo dobil kratek in eksploziven sprint,« je težke trenutke med etapo opisal Jakobsen.

Nizozemec je v sprintu, v katerem nobena ekipa ni mogla sestaviti pravega sprinterskega vlaka, ugnal Jordija Meeusa (Bora-Hansgrohe) in Mattea Trentina (UAE Emirates), ki tako ni mogel unovčiti izjemne taktike svojega moštva z etapno zmago. »Vsak rojstni dan je lep dan, ampak danes sem presrečen,« je še povedal Jakobsen, ki je prišel do svoje tretje zmage na letošnji Vuelti. Rojstni dan je tako lahko praznoval veliko bolj nasmejan kot petkovo etapo, ko je bila ravno dvoletna obletnica njegove prve zmage na Vuelti. Takrat mu je v zaključnem sprintu počila zračnica.

Vsi najboljši kolesarji v skupnem seštevku so v cilj prišli v času zmagovalca. Med njimi je bil tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki ostaja na tretjem mestu skupnega seštevka.

Čeprav v uvodnem dnevu zadnjega tedna ni prišlo do nobenih sprememb v skupnem seštevku, je bil tempo zelo oster skozi celotno etapo. A kolesarje najhujše čaka danes in jutri. Na sporedu sta dve izjemno zahtevni gorski etapi s ciljnima vzponoma ekstra kategorije. Danes kolesarje čakajo štirje kategorizirani vzponi. Intenzivnost etape se bo stopnjevala, saj bo najprej na vrsti vzpon tretje kategorije. Sledita dva vzpona prve kategorije in nato še zaključni ekstra kategorije na Lagos de Covadonga. Najboljši pa bodo ves čas v mislih imeli tudi jutrišnjo etapo, ki bo še zahtevnejša.