Potem ko je slovenska košarkarska reprezentanca uspešno zaključila kvalifikacije za evropsko prvenstvo in se prebila na olimpijske igre ter v Tokiu tudi uspešno nastopala, je s tem občutno popravila uvrstitev na lestvici Mednarodne košarkarske zveze Fiba. Tako je bila na današnjem žrebu kvalifikacijskih skupin za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2023 na Filipinih, v Indoneziji in na Japonskem, v prvem bobnu, njeni nasprotniki v prvem delu pa bodo Hrvaška, Finska in Švedska. Iz vsake skupine se v drugi del uvrstijo najboljše tri reprezentance, pri tem rezultate prenašajo. Slovenska skupina C se v nadaljevanju križa s skupino D, v kateri so Nemčija, Poljska, Izrael in Estonija. V novonastalih štirih skupinah s po šestimi reprezentancami se nato na svetovno prvenstvo prebijejo po najboljše tri iz vsake. Prve tekme v prvem delu kvalifikacij bodo med 22. in 30. novembrom, preostala dva cikla pa bosta med 21. februarjem in 1. marcem ter 27. junijem in 5. julijem prihodnje leto.

Slovenska košarkarska reprezentanca je do zdaj na svetovnem prvenstvu nastopila trikrat. Leta 2006 je na Japonskem zasedla deveto, leta 2010 v Turčiji osmo, pred sedmimi leti v Španiji pa sedmo mesto. Leta 2019 se na košarkarski mundial na Kitajskem ni prebila, zanjo pa je bil usoden ravno takrat na novo ustanovljen sistem kvalifikacij. Po osvojenem naslovu evropskega prvaka je selektorsko krmilo po Igorju Kokoškovu prevzel Rado Trifunović, ki se je sicer v skupini s Španijo, Črno goro in Belorusijo prebil v drugi del, a zbral le dve zmagi in kar štiri poraze. Še slabše je šlo Sloveniji v nadaljevanju, kjer se je uspeha veselila zgolj enkrat in zasedla zadnje mesto v skupini. Omeniti je treba, da je imel Trifunović na voljo precej oslabljene zasedbe. Zaradi dejstva, da v kvalifikacijah ne nastopajo košarkarji iz lige NBA in evrolige, so kakovostna razmerja v kvalifikacijah precej porušena.

V tem pogledu ima selektor Aleksander Sekulić kar precej sreče, saj bosta v naslednji sezoni v ligi NBA nastopala Luka Dončić in Vlatko Čančar, v evroligi pa za zdaj zgolj Žan Mark Šiško. To pomeni, da bo imel na voljo večino ekipe, ki je poleti nastopala na olimpijskih igrah. »Znašli smo se v zanimiv skupini. S Finci in Hrvati se dobro poznamo, še posebej s slednjimi nimamo nobenih skrivnosti. Morda so manjša neznanka Švedi, saj se med seboj že kar nekaj časa nismo pomerili. Vsekakor si želim, da bi reprezentančni duh iz zadnjih kvalifikacij ter olimpijskih iger prenesli tudi v te kvalifikacije. Upam, da bomo lahko zaigrali tudi pred navijači, ki nam bodo prav gotovo dali še dodaten zagon. Nikakor ne bežimo od odgovornosti. Cilj je, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo, in storili bomo vse, da bomo pri tem uspešni,« je jasen Aleksander Sekulić.

Tudi kapetan Edo Murić poudarja, da bo treba v kvalifikacije prenesti pristop in miselnost s kvalifikacij za olimpijske igre in olimpijskih iger. »Ne glede na nasprotnike morata biti naše razmišljanje in pristop enaka v vsakem kvalifikacijskem oknu. Osredotočeni bomo morali biti nase in na svojo igro ter gledati iz tekme v tekmo. Nadaljevati moramo s hitro in agresivno košarko, kar je bil naš zaščitni znak v Kaunasu ter Tokiu. Le tako bomo lahko tudi v kvalifikacijah dosegli rezultate, ki si jih želimo. Zadnje svetovno prvenstvo smo na žalost spremljali pred televizijskimi zasloni. Verjamem, da so bile takratne kvalifikacije dobra šola za vse nas. Tokrat bomo storili vse, da na igrišču zmagujemo in upravičimo pričakovanja naših zvestih navijačev ter navsezadnje tudi trenutno visoko uvrstitev na Fibini lestvici.«