»To je velika lekcija za druge napadalce in za našo prihodnjo generacijo,« je na letališču v Kabulu dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid. »To je tudi nauk za ves svet,« je dodal.

»Čestitam Afganistanu (...), ta zmaga pripada vsem nam,« je na pristajalni stezi na letališču novinarjem še dejal Mudžahid.

Nemudoma po odhodu zadnjega ameriškega letala se je na območju letališča razleglo zmagoslavno streljanje. Še zadnji od 6.000 ameriških vojakov, ki so nadzirali evakuacijo, so okrog polnoči odleteli z letališča v Kabulu, s čimer se je končala ameriška najdaljša vojna, ki je zmanjšala status ZDA kot velesile.

Talibani so po prevzemu oblasti večkrat obljubili bolj strpen in odprt način vladanja v primerjavi s prvim mandatom. V tej luči je Mudžahid dejal, da želijo vzpostaviti dobre diplomatske odnose z Washingtonom.

»Želimo imeti dobre odnose z ZDA in svetom. Pozdravljamo dobre diplomatske odnose z vsemi,« je dejal.

V teku so pogovori o tem, kdo bo po odhodu tujih sil upravljal letališče Kabul. Talibani so Turčiji ponudili, naj upravlja letališče, medtem ko bi sami nadzirali letališče in skrbeli za varnost, vendar turški predsednik Recep Tayyip Erdogan te ponudbe še ni sprejel.

Po odhodu zadnjih ameriških sil so v Afganistanu ostali mnogi domačini, ki so se neuspešno prizadevali za pobeg pred pred talibanskim režimom. Še vedno upajo, da po 20 letih prisotnosti zahodnih sil in obljubah o drugačnem Afganistanu ne bodo prepuščeni na (ne)milost talibanov.

ZN tudi po ameriškem umiku nadaljujejo humanitarno delo v Afganistanu

Združeni narodi tudi po umiku ameriške vojske iz Afganistana nadaljujejo humanitarno delo v državi. Med drugim oskrbovalne polete v državo nadaljuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Svetovni program za hrano (WFP) pa želi ohraniti humanitarni zračni most z Afganistanom.

»Vojske so se umaknile, Združeni narodi ostajajo,« je povedal tiskovni predstavnik urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) Jens Laerke po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. ZN in partnerske organizacije med drugim oskrbujejo afganistanske bolnišnice z zdravili in opremo, ljudem pa zagotavljajo hrano.

Iz WHO so sporočili, da je njihovo oskrbovalno letalo v ponedeljek pristalo v Mazar-i-Šarifu, dva nadaljnja poleta pa načrtujejo za prihodnje dni. Svetovi program za hrano je sporočil, da želi ohraniti humanitarni most z Afganistanom.

Laerke je povedal, da je za Združene narode težko, ker ni osrednje vlade v Afganistanu. Vendar pa se organizacije ZN pogovarjajo z vsemi akterji, ki imajo v določeni regiji vpliv, tudi s talibani. To je potrebno, da zagotovijo varnost za humanitarne delavcev, je pojasnil.