Pred dobrim mesecem dni je skupina znanstvenikov z Univerze v Københavnu odletela nabirat vzorce na otok Oodaaq, ki je svetovni javnosti poznan že od leta 1978 in od takrat velja za najsevernejšo kopensko točko našega planeta. »Naša znanstvena skupina je na Oodaaqu želela vzeti vzorce, da bi našli nove živalske in rastlinske vrste, ki se na novo prilagajajo življenju v tem ekstremnem okolju,« je povedal znanstveni vodja arktične postaje na Grenlandiji in vodja odprave z oddelka za geofiziko in upravljanje naravnih virov Univerze v Københavnu Morten Rasch.

S helikopterjem so poleteli proti Oodaaqu, ko pa so prek danske službe za registracijo arktičnih otokov preverili svojo pozicijo, so presenečeno ugotovili, da so se pravzaprav znašli približno 800 metrov bolj severno. »Šest nas je bilo v majhnem helikopterju, in ko smo prišli nad domnevno območje otoka Oodaaq, ga nismo mogli najti,« je pojasnil Rasch in dodal, da zemljevidi tega dela sveta niso najbolj natančni.

»Začeli smo iskati ta naš otok. Po nekaj zanimivih minutah smo pristali na čudnem nezaraščenem kupu blata z nanosi morene in peska, obkroženim z morjem ledu. Obvestili so nas, da je prišlo do napake na mojem GPS, zaradi česar smo sprva verjeli, da smo na otoku Oodaaq. V resnici pa smo odkrili nov otok, ki leži še bolj severno od Oodaaqa,« je naključje opisal vodja znanstvene odprave.

Dansko kraljestvo je malenkost večje

»Pravzaprav gre za odkritje, ki nekoliko, čisto malo, razširi dansko kraljestvo. Ne bi rekel, da smo se znašli na ravno najbolj prijaznem kraju. Po koncu ekspedicije in po mnogih razpravah s strokovnjaki smo ugotovili, da smo na dansko-švicarski raziskovalni odpravi, ki sem jo koordiniral, po naključju dejansko odkrili najbolj severni otok na svetu,« je povedal Morten Rasch. Skromno je dodal, da z znanstvenega vidika to pravzaprav ni velika stvar. Boji se, da za zdaj še neimenovani otoček ne bo prav dolgo zdržal, po njegovi strokovni oceni bi ga lahko morje pogoltnilo že ob naslednji večji nevihti, saj je pojavil le nekaj metrov nad morsko gladino.

Mortena Rascha skrbi tudi dejstvo, da so Grenlandijo hudo prizadele podnebne spremembe, saj visoke temperature talijo ledenike in so že povzročile skrb zbujajoč dvig morske gladine. »Z osebnega vidika pa je seveda nekako smešno, da si eden od šestih ljudi, ki so si umazali škornje na najbolj severni točki na svetu.«

Oodaaq, doslej uradno najsevernejša točka na svetu, leži približno 700 kilometrov južno od severnega pola, medtem ko so nov otok odkrili 780 metrov severno od Oodaaqa. Majhen otoček, ki je širok zgolj 30 metrov, dolg kakšnih 60 in visok tri metre, se je prikazal, ko se je premaknil ledenik. Sestavljen je iz blata z morskega dna, pa tudi iz morene, materiala, ki se nalaga pri premikih ledenikov. Ekipa, ki je otok odkrila, predlaga, naj nosi ime Qeqertaq Avannarleq, kar v grenlandščini pomeni najsevernejši otok.