V soboto so se kolesarji najprej udarili na 165,7 kilometra dolgi etapi, ki je vsebovala tri kategorizirane vzpone in se je končala na vrhu zadnjega, Pico Villuercas. Zahtevna etapa v hudi vročini je v boju za rdečo majico minila presenetljivo mirno. Teren za napade je bil namreč naravnost idealen, saj je bil že sredi etape na sporedu najtežji vzpon dneva na Alto Collado de Ballesteros. Glavnina ga je prekolesarila mirno, kot tudi skupina ubežnikov, ki si je priborila veliko prednost in se je borila za etapno zmago.

Med najboljšimi na sobotni etapi je bil tudi Slovenec Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je stik z najboljšimi držal vse do zaključnega vzpona. »Dolgo časa sem se boril, da bi se udeležil bega. Trasa etape mi ni bila najbolj pisana na kožo, a dal sem vse od sebe,« je po končnem desetem mestu na etapi dejal Tratnik. V ubežni skupni je imel največ moči Francoz Romain Bardet (Team DSM), ki je z odmevno zmago zacelil rane, ki jih je utrpel v šesti etapi. V zaključku je namreč Francoz grdo padel in močno zaostal, s tem pa izgubil vse možnosti za visoko skupno uvrstitev, čeprav je nanjo resno računal.

V boju za skupno zmago je glavnina zaostala več kot deset minut. Na zadnjem vzponu pa so kolesarji vseeno malce preizkusili svoje moči. Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movistar) je močno pospešil in si privozil že nekaj deset sekund prednosti. Prvi favorit za končno zmago Primož Roglič (Jumbo-Visma) je na napad reagiral povsem mirno in z manjšim pospeševanjem napad Kolumbijca na koncu skoraj povsem nevtraliziral. Lopez si je priboril zgolj štiri sekunde prednosti pred zasledovalci. Presenetljivo dobro se je na zahtevni etapi držal nosilec rdeče majice Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je zaostal zgolj 20 sekund za skupino s Slovencem in je obdržal mesto vodilnega. »Večji del etape sem čutil, da so reči pod nadzorom, upal sem, da na zadnjem vzponu ne bo prehudo. Igral sem na srečo, saj vzpon ni bil tako strm. A vseeno sem trpel, izgubil nekaj sekund, toda še naprej vodim, kar je najbolj pomembno,« je bil na cilju zadovoljen vodilni Eiking.

Eiking iz dneva v dan bolj žari od samozavesti. Njegova ekipa je danes večino časa nadzorovala tempo glavnine in družno zadržala majico vodilnega. »Zelo sem si oddahnil, da sem bil lahko v skupini najboljših ob koncu. Za nami je dolg in zahteven dan. Z ekipo smo opravili dober posel. Brez njih ne bi tako dolgo ostal v rdeči majici,« je po etapi dejal 26-letni Eiking.

Etapo je po izjemni samostojni vožnji, ki je trajala več kot 80 kilometrov, dobil Poljak Rafal Majka (UAE Emirates). »Včasih poskusiš, a ti ne uspe priti v beg. Tokrat sem se trudil do bridkega konca in bil za to poplačan. Danes nisem čakal drugih, le odpeljal sem se. Želel sem dobiti to etapo in posebej bi jo posvetil pokojnemu očetu. Tako zelo sem vesel te zmage,« je dejal čustveni 31-letni poljski kolesar.

V novi zahtevni etapi znova ni prišlo do nobenih sprememb na vrhu, 15 sekund naskoka pred konkurenti si je priboril zgolj Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers).