»Včasih se v temi oči privadijo videti, česar podnevi ne vidijo,« je v eni svojih pesmi zapisal španski pesnik Javier Bozalongo, čeprav ob pisanju najbrž ni slutil, da bo ujel duha letošnjega literarno-glasbenega festivala Živa književnost. »Kljub negotovim časom, ko marsikaj ni več samoumevno, se perspektive lahko zbistrijo. Opažam, da ljudje, tudi umetniki, v zadnjih mesecih še bolj dejavno iščejo pomene, ki bi nam razjasnili nove pogoje bivanja – kje smo, kam gremo, kakšna je naša vloga v tem… Živa književnost bo letos skušala razgrniti, kar je v vsej tej zmedi prezrto, a nosi v sebi neko šifro za razumevanje kompleksnosti življenja in ustroja sodobnega sveta,« pojasnjuje vodja festivala Vesna Lemaić.

Pozornost biografijam

Uvodni, jutrišnji večer bo pripadel perujski multidisciplinarni ustvarjalki Vanessi Martínez Rivero, ki ima za sabo devet pesniških zbirk. »Njena poezija je prepredena z erotiko, v kateri telesno prehaja v transcendenco,« pojasnjuje vodja. Med tujimi gosti bo tudi že omenjeni Španec Javier Bozalongo, ki se rad loteva tudi pisanja kratkih zgodb, aforizmov in haikujev; prisluhniti mu bo mogoče v torek. V soboto bo pozornost namenjena poljskemu prozaistu Ignacyju Karpowiczu, ki ga slovenski bralci najbolje poznajo, saj že imamo prevode njegovih romanov Baladine in romance, Osti in Ljubezen. »Pogovarjali se bomo predvsem o slednjem, v njem tematizira gejevstvo in z njim povezano družbeno stigmo, pa ne samo družbene homofobije, ampak tudi avtohomofobijo,« dodaja sogovornica.

Slovenske barve bosta zastopala dva avtorja biografij, in sicer Vlado Vrbič in Matjaž Lunaček. Prvi se je ukvarjal s Karlom Destovnikom - Kajuhom in napisal literarizirano biografijo Prestreljene sanje, drugi se je v monografski knjigi Rimbaud, za vedno kot psihoanalitik lotil nove interpretacije verzov velikega pesnika, pa tudi nekaterih njegovih ravnanj. Poleg tega bo svojo novo pesniško knjigo Privlačnosti skupaj s francoskim pianistom Quentinom Drouetom prek senzorične izkušnje predstavila tudi že uveljavljena Alja Adam. Mlada pesnica Natalija Milovanović pa prihaja pod žaromete s svojo prvenko, zbirko Samoumevno.

Most do Galicije

Ker skuša vsako literarno vprašanje na Živi književnosti najti odgovor tudi v glasbi, bodo v naslednjih dneh na svoj račun prišli še glasbeni zanesenjaki. Poezijo Vanesse Martínez Rivero bo denimo jutri pospremil nastop Shaun Banks; gre za projekt garažnega rocka glasbenika Žana Podgornika, v katerem se čuti preplet idrijskega podeželja in industrije. Biograf Vlado Vrbič je k dialogu povabil pianista Jožija Šaleja, Lunačku se bo na odru pridružil kantavtor Primož Vidovič, v njegovih grotesknih baladah, zbadljivih satirah in nostalgičnih popevkah so združeni strast in drama kabareja, zvoki tanga, klasike in džeza. Trio Tjaša & Miha & Dani bodo v Staro Ljubljano pripeljali prekmursko ljudsko glasbo, nase bodo opozorili tudi novoustanovljeni _kašmir_ in mlada kitaristka, ki ustvarja pod imenom Eneja a Marok.

Ljubitelji džeza si bodo lahko dali duška v petek zvečer, ko bodo ušesa pasli ob številnih improvizacijskih obratih saksofonista Ceneta Resnika. Tudi sicer bo petkov program poseben, tradicionalno se bodo namreč predstavili avtorji z večdnevne pesniške prevajalske delavnice. »Največkrat je v ospredju izmenjava z manjšinskimi jeziki, torej tistimi, ki so velikokrat spregledani tudi v matičnih državah. Morda si lahko tako sodelujoči izmenjajo izkušnjo pisanja v jeziku, ki nima velike množice govorcev,« pojasnjuje vodja. Mostove med slovensko in galicijsko poezijo so tokrat med drugim gradili Yolanda Castaño, María Lado, Veronika Dintinjana in Gašper Malej.