Slovenska hokejska reprezentanca je z grenkim priokusom zapuščala dvorano v Oslu, potem ko je po razburljivi končnici ostala praznih rok na premieri kvalifikacij za olimpijske igre v Pekingu 2022. Danska, skoraj dve desetletji redna udeleženka svetovnih prvenstev skupine A, je silovito začela, na koncu pa trepetala za zmago in skoraj zapravila tri gole prednosti.

V slovenski garderobi je grmelo

Sloveniji, ki ima na turnirju štirinajst hokejistov z olimpijskimi izkušnjami, se je povsem ponesrečila uvodna tretjina. Risom se je močno poznalo, da so v Oslo prispeli brez pripravljalne tekme, obenem so v polni postavi opravili samo tri treninge. Reprezentanca je delovala nebogljeno in nesamozavestno, povrhu pa ni bila optimalno pripravljena za hud ritem uglednega nasprotnika od prve minute. Slovenija si je privoščila nespametne prekrške daleč od svojih vrat, kar so razigrani Danci izkoristili in do odmora napolnili mrežo vratarja Gašperja Krošlja. Slovenija ni poznala rešitve za silovite danske napade, saj so ploščki z vseh strani leteli proti vratom.

Po visokem zaostanku z 0:3 je grmelo v slovenski garderobi. Selektor Matjaž Kopitar je dvignil svoje varovance, ki so v nadaljevanju postopoma izboljševali igro in vzpostavili ravnotežje. Jan Drozg je na začetku druge tretjine načel dansko mrežo, a so nasprotniki kmalu zatem zabili četrti zadetek iz protinapada. Slovenski hokejisti še zdaleč niso obupali in najboljšo predstavo prihranili za zadnjih dvajset minut, ko so vložili ogromno truda, da so se vrnili iz izgubljenega položaja. Gol upanja je najprej dosegel Jan Urbas, nato pa je bil uspešen še Miha Verlič, ki je poskrbel za nepredvidljiv zaključek. Slovenija je bila v naletu, Danski pa so se prav do konca šibila kolena. Risi so v zadnji minuti napadli s šestimi napadalci brez vratarja, a je za podaljšek zmanjkalo časa.

Prihaja ključna tekma z Norveško

Danska, prva favoritinja za preboj v Peking, je v olimpijskih kvalifikacijah prvič premagala Slovenijo, potem ko je izgubila na zadnjih dveh medsebojnih tekmah v Vojensu in Minsku. Med letošnjim poletjem je vse podredila nastopu v Oslu. Obrestovalo se ji je, da je v najboljši zasedbi opravila desetdnevne priprave in odigrala dve pripravljalni tekmi. Ker je na tako kratkem turnirju vsak poraz lahko usoden, ima Slovenija pred zadnjima dvema tekmama veliko manjše možnosti za preboj na tretje zaporedne olimpijske igre. Upanje še tli, a ključen bo petkov obračun z gostiteljico Norveško.