»Danes je dan za ubežnike,« so si bili enotni številni strokovnjaki in tudi kolesarji na 76. dirki po Španiji. Številni se niso zavedali, da je v glavnini preveliko število ekip, ki z dosedanjim potekom dirke niso zadovoljne in so se pripravljene vsak dan žrtvovati za ekipni uspeh.

Na 175 kilometrih med Jaenom in Cordobo smo prvič na letošnji Vuelti videli spremenjen potek dirke. V glavnini se je na čelo postavila ekipa UAE Emirates, ki je ves čas narekovala oster ritem, ki ni dopuščal begov. Več kot polovico etape so se kolesarji trudili preiti v beg, a do njega ni prišlo. Šele po 90 kilometrih se je oblikovala skupinica, ki pa si ni mogla privoziti občutnejše prednosti. Tempo v glavnini je bil izjemno močan. V povprečju so kolesarji vozili s hitrostjo več kot 46 kilometrov na uro, kar je pomenilo, da so na cilj prišli 20 minut pred predvidenim časom, a vmes se je dogajalo še veliko zanimivega.

Najbolj zanimiv trenutek dneva se je zgodil na prvem od dveh kategoriziranih vzponov. Natančneje na spustu z njega, ko se je znova zapletlo z množičnim padcem. Vanj je bil ponovno vključen slovenski kolesarski šampion Primož Roglič, ki naskakuje svojo tretjo zaporedno zmago na španski pentlji. »Na srečo nobenih hudih poškodb po novem padcu,« so po koncu etape sporočili iz nizozemske ekipe Jumbo-Visma, za katero vozi slovenski as. Padec 31-letniku ni povzročil težav v boju za skupno zmago, saj se je ob pomoči ekipnih kolegov brez težav vrnil v glavnino in etapo zaključil v času zmagovalca. »Nekje po uvodnih 500 metrih spusta je padla skoraj celotna ekipa. Španija je znana po spolzkih in nevarnih cestah. Mislim, da je bilo tam tudi nekaj olja. Nesrečen dogodek, vendar se nam je uspelo vrniti. Primož Roglič in Steven Krujswik sta kar grdo padla, a sta jo na srečo odnesla brez poškodb,« je padec opisal Rogličev sotekmovalec Koen Bouwman. Športni direktor nizozemske ekipe Grischa Niermann pa je dejal: »Roglič je v redu, Krujswik pa ima nekaj prask. V danem trenutku nismo mogli storiti nič.«

Rdečo majico vodilnega je zadržal Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je tako kot slovenski šampion ciljno črto prečkal v času zmagovalca. V slogu velikega šampiona se je v svoji izjavi dotaknil tudi Rogliča, saj se še vedno zaveda, kdo je največji favorit dirke. »Upam, da je s Primožem vse v najlepšem redu. Bil sem takoj za njim, ko je zletel s ceste, a se mi je uspelo izogniti padcu. Pričakoval sem tak razplet in vesel sem, da bom še nosil rdečo majico. Ponosen sem, ker jo je pred leti oblekel tudi moj slavni rojak Thor Hushovd. Petek je dan za sprinterje, a nikoli ne veš, moraš ostati previden, da te kdo ne preseneti,« je Norvežan predstavil tudi cilje za petek, ko si obeta, da bo še naprej obdržal rdečo majico.