Na severu Afrike se kuha novo stopnjevanje napetosti, potem ko je Alžirija včeraj prekinila diplomatske odnose z Marokom. Kot razlog je navedla sovražna dejanja svoje zahodne sosede, s katero je že desetletja v sporih, najbolj zaradi vprašanja Zahodne Sahare, ki si jo lasti Maroko, Alžir pa podpira osamosvojitveno skupino Polisario.

Alžirski zunanji minister Ramdane Lamamra je uradni Rabat obtožil sovražnih dejanj, dejal je, da ne spoštuje dogovorov glede Zahodne Sahare in da s programom pegaz vohuni za predstavniki alžirskih oblasti. Zlasti glede Zahodne Sahare Alžirijo moti, da je prejšnji ameriški predsednik Donald Trump Maroku obljubil priznanje suverenosti nad območjem, uradni Rabat pa je v zameno priznal Izrael.

Maroško zunanje ministrstvo je v izjavi obžalovalo »neupravičeno« potezo vzhodne sosede in dodalo, da bo ostalo zanesljiv partner Alžircev.

Že prejšnji teden je Alžirija za velike gozdne požare na svojih tleh obtožila »teroristične skupine«. Eno od teh, Gibanje za samoodločbo Kabilije, naj bi podpiral Maroko. Kabilija je regija na severu Alžirije, med njo in centralnimi oblastmi pa že desetletja, praktično od dekolonizacije, vztrajajo napetosti. Prejšnji mesec je Alžirija odpoklicala svojega veleposlanika v Maroku, potem ko je maroški diplomat v New Yorku dejal, da ima ljudstvo Kabilije pravico do samoodločbe.

Meja med Alžirijo in Marokom je sicer zaprta od leta 1994, ko je Alžirija med tamkajšnjo državljansko vojno obtožila Maroko, da podpira islamske upornike, Rabat pa je obtožil alžirske službe, da stojijo za napadom v Marakešu, v katerem sta bila ubita dva Španca. Vendar diplomatskih odnosov takrat niso prekinili. Konzulata obeh držav kljub zamrznitvi diplomatskih stikov ostajata odprta, vsaj zaenkrat. agencije