Nedavno odkritje dveh nedotaknjenih, 2000 let zapečatenih emonskih pepelnic bogatih rimskih družin iz 1. stoletja na Dunajski cesti v Ljubljani, poznorimski krščanski pokopališki kompleks iz 4. stoletja, ki je arheologe presenetil leta 2018 ob izkopavanjih na Gosposvetski cesti, ali pa izjemna kamnita skrinja s pepelom in grobnimi pridatki emonske zdravnice, ki so jo našli leta 2015 ob izkopavanjih na Slovenski cesti – vsa arheološka odkritja potrjujejo znano dejstvo, da zgodovina ni statična, ampak se lahko neprestano spreminja in dopolnjuje.

Sprehod po Emoni

O rimski preteklosti Ljubljane danes pričajo mnogi arheološki ostanki, ki so razsejani po središču mesta in so povezani v krožno Pot po Emoni. Na njej si lahko ogledamo mogočne zidove, ki so zamejevali in ščitili mesto, stopimo v emonsko hišo, kjer nas navduši napredni sistem rimskega ogrevanja, se čudimo rimskemu skupinskemu javnemu stranišču ali pa ob z mozaikom umetelno okrašenem krstilnem bazenu izvemo veliko o skupnosti prvih kristjanov v Emoni. Na krožno pot po Emoni se lahko odpravimo sami, v avgustu in septembru pa za ogled in potešitev radovednosti lahko izkoristimo številne dogodke, ki jih organizirajo v Mestnem muzeju Ljubljana.

Že v soboto, 28. avgusta, se na potep po Emoni lahko odpravite z izvrstno poznavalko rimske preteklosti našega glavnega mesta, kustosinjo dr. Bernardo Županek. Na zgodovinski sprehod muzej vabi ob 10. uri, zbirno mesto pa je prav v Mestnem muzeju Ljubljana, na Gosposki 15, nasproti ljubljanskih Križank.

Po sledeh Emone v pasji družbi

Vse, ki vas zanima »pasja zgodovina« rimske Emone, v družbo vabijo teden dni kasneje, v soboto, 4. septembra, ko se boste lahko prav tako ob 10. uri podali po sledeh Emone v pasji družbi. Letošnja vodstva, ki jih že nekaj let podpira pasja pekarna Hov-hov, v muzeju organizirajo z družbeno odgovorno noto, saj bodo dva evra od vsake prodane vstopnice namenili Zavetišču Horjul. Na vodstvo pa vabijo 10 prijaznih kužkov in njihovih lastnikov.

Brezplačno za družine

Pestra preteklost rimske Ljubljane je lahko zabavno doživetje tudi za družine. Te se na odkrivanje Emone lahko podajo v soboto, 11. septembra, med 15. in 18. uro, družinski dogodek pa je tokrat brezplačen. Mladi radovedneži bodo med drugim pokukali v antične grobove, potežkali legionarjevo opravo in prisluhnili antični glasbi. Na vsaki lokaciji pa jih bodo pričakali starodavni Emonci z razigranimi nalogami. V znamenju povezovanja zgodovine z današnjimi časi, natančneje z zaznamovanjem evropskega tedna mobilnosti, se v soboto, 18. septembra, ob 10. uri lahko na odkrivanje Emone podamo tudi s kolesarskim vodstvom, ki je tokrat prav tako brezplačno.

Septembrsko dogajanje, povezano z 2000-letno zgodovino Emone, se bo zaključilo s predavanjem, s katerega boste zagotovo odšli lačni. V torek in četrtek, 28. in 30. septembra, ob 18. uri bo dr. Marko Prpič, strokovnjak za področje zgodovine hrane in prehranjevanja, »postregel« Zgodovino na krožniku in vas popeljal v čas, ko so se na jedilniku Emoncev lahko znašli polnjeni seski mladih svinj, polhi v medu in polži na različne načine. (mk)