V glavni tovarni v Inglostadtu bodo vsi tekoči trakovi mirovali do 30. avgusta. Za več dni bo zaustavljen tudi večji del proizvodnje v tovarni v Neckarsulmu, kjer je zaposlenih 4000 ljudi. V obeh primerih je razlog za ustavitev proizvodnje pomanjkanje polprevodnikov, ki že dlje časa pesti avtomobilsko industrijo.

Audi je delo po skrajšanem delovnem času napovedal tudi za september. Gre za previdnostni ukrep, hkrati pa načrtujejo dodatne izmene ob več koncih tedna.

Družba ima polne knjige naročil, a v prvi polovici leta zaradi pomanjkanja sestavnih delov ni mogla izdelati približno 50.000 avtomobilov, poroča dpa.

Ko bodo komponente dostavljene, bo Audi poskušal nadoknaditi izgubljeno proizvodnjo. »Načrtovati moramo iz tedna v teden. V preteklosti smo morali celo odpovedati načrtovane dodatne izmene,« je pojasnil tiskovni predstavnik.

Finančni direktor Jürgen Rittersberger je julija opozoril, da bi lahko avgusta in septembra zaradi pomanjkanja polprevodnikov prišlo do nadaljnjih prekinitev proizvodnje in dela po skrajšanem urniku. Kjer je mogoče, bi se čipi vgrajevali v vozila z največjim prispevkom k dobičku in najnižjimi izpusti ogljikovega dioksida, še navaja nemška tiskovna agencija.