163,9 kilometra dolga četrta etapa kolesarske dirke po Španiji od El Burga de Osma do Moline de Aragona je postregla s pravljičnim scenarijem. Ciljni sprint glavnine je pripadel Nizozemcu Fabiu Jakobsenu (Deceuninck-Quick-Step), ki je 5. avgusta lani grdo padel na dirki po Poljski, zdravniki so se nekaj časa celo borili za njegovo življenje.

Ko se je stanje danes 24-letnega Nizozemca stabiliziralo, je bila njegova edina želja, da se vrne na kolo. To mu je uspelo neverjetno hitro, čeprav je prestal številne operacije, a da se bo še kdaj boril za zmage v sprintih glavnine, sprva ni verjel niti sam. »Vsa čast. Da je to storil po takem padcu, je neverjetno. Pri nas sprinterjih je tako, da padci dostikrat povzročijo strah. Jakobsen je pokazal, da ima jajca, in res mu privoščim to zmago,« je dosežek Nizozemca pospremil najboljši slovenski sprinter Luka Mezgec (BikeExchange), ki je tokrat na Vuelti v vlogi pomočnika in je zopet opravil odlično delo za svojega sprinterskega kapetana Michaela Matthewsa.

Še bolj je bil, razumljivo, zadovoljen sam junak četrte etape. »Uresničile so se mi sanje. Nisem si mislil, da mi bo še kdaj uspelo po tako hudem padcu,« so bile prve misli zmagovalca četrte etape Fabia Jakobsena, ki je sicer prišel do 21. zmage v svoji karieri in tretje letos, saj je pred tem že osvojil dve etapi na dirki po Valoniji. Zmaga na Vuelti je vseeno vredna veliko več, zato so Jakobsena še dodatno prevzela čustva: »V to je bilo vloženega veliko časa in truda velikega števila ljudi, to je tudi njihova zmaga. Govorim o vseh zdravnikih in kirurgih ter medicinskem osebju na Poljskem, moji drugi družini, ekipi. To je tudi zmaga moje družine, ker so oni razlog, da sem tukaj,« je še dodal.

Razlika med Tourom in Vuelto je velika

Triintridesetletni Mezgec je zadovoljen z dosedanjim potekom Vuelte, a hkrati priznava, da si z Matthewsom želita še več. »Včeraj in v drugi etapi sem ga pripeljal na želeni položaj. Težko je, ker sva v zaključku praktično sama in lahko le sledim vlaku ekipe, ki se zdi najmočnejša, Michael pa težko konkurira v sprintih mož na moža,« je situacijo z vidika svojega moštva opisal Kranjčan, ki je predvsem za torkovo etapo pričakoval, da bo težja.

»Etape so bile do sedaj precej lahke. Pričakovali smo več vetra in dinamike. V torek je bil praktično ves dan zelo sproščen, zato sem bil tudi sam malce 'zaspan' v zaključku,« je stanje v Španiji v telefonskem pogovoru opisal Mezgec. »Čeprav je bil zaključek zahteven, so se vsi tja prišli spočit. Na Vuelti se boj za pozicije začne v zadnjih 20 kilometrih, na Touru pa se to počne celotnih zadnjih 100 kilometrov. To je največja razlika,« je še dodal.

Sreča v nesreči za rdečo majico

Ravno v manj stresnem dirkanju v zaključkih etap Mezgec vidi razlog, da na Vuelti ni toliko padcev, kot smo jih videli na letošnjem Touru. Na torkovi tekmi pa je vseeno prišlo do neljubega dogodka, na tleh se je znašel sam nosilec rdeče majice vodilnega. Na srečo to ni bil več Slovenec Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je dan pred tem majico predal Estoncu Reinu Taaramäeju (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). Padec se je na srečo Estonca, ki je ostal nepoškodovan, zgodil v zadnjih treh kilometrih etape, zato se mu niso pripisali časovni pribitki in bo tako rdečo majico nosil tudi v sredo. »Padci so nekaj povsem običajnega, to se v kolesarstvu dogaja. Za to, da jih je tukaj manj, poskrbijo tudi gledalci. Na Touru jih je včasih toliko, da ne vidimo roba ceste in se nato zgodi zaplet, tukaj pa je vse veliko bolj pregledno,« nam je še zaupal Mezgec.

Primož Roglič je tako kot Mezgec in Jan Polanc (UAE Emirates) v cilj prišel v času zmagovalca in je zadržal tretje mesto v skupnem seštevku z zaostankom 30 sekund. »Dan smo dobro preživeli,« je dejal športni direktor ekipe Jumbo-Visma Grischa Niermann. »To so te 'lažje' etape, v katerih se vedno skriva nevarnost. Primoža smo držali dobro spredaj in etapa se je razpletla po načrtih. Podobna etapa nas čaka jutri, ko bo zelo živčen dan. Še vedno smo pozorni na veter, zlasti v finalu. Moramo biti ostri in osredotočeni.« Edini od Slovencev, ki je v torek malce zaostal, je bil Jan Tratnik (Bahrain-Victorious). Tratnik je v cilj prišel kot 178. z zaostankom dveh minut in 46 sekund, a Idrijčan se tako in tako ne bori za visoko mesto v skupnem seštevku.

V sredo kolesarje čaka še ena sprinterska ekipa, v njej bosta novo priložnost iskala tudi Mezgec in Matthews. »O taktiki vedno govorimo tik pred etapo, ampak po videnem je na sporedu najlažja etapa, tako da bomo videli, kako bo,« je o načrtih za sredo spregovoril Kranjčan.