Kot je povedal jeseniški župan Blaž Račič, so po odkritju lesne gobe pripravili nove spremenjene projekte in popis dodatnih del. Projektantska ocena kaže za 690.000 evrov dodatnih gradbenih del, dodatnih 55.000 evrov za inštalacije in 135.000 evrov za rekonstrukcijo poslikav. Skupaj to pomeni za 880.000 evrov dodatnih sredstev. Dejanski stroški bodo jasni po izvedbi razpisa za izvajalca del. »Videli bomo, kakšne ponudbe bomo dobili, saj so šle cene materiala v gradbeništvu precej navzgor,« se zaveda Račič. Tako računa, da bodo občino dodatna dela skupaj z davkom na dodano vrednost stala več kot milijon evrov.

Bucellini-Ruardova graščina, ki je najimpozantnejša stavba nekdanjega fužinarskega naselja, urejenega v muzejsko območje Stara Sava, je kulturni spomenik državnega pomena. Zato se župan za finančno pomoč pri prenovi obrača tudi na državo. Na obisk in ogled prenove je povabil ministra za kulturo, ki se na vabilo še ni odzval. Račič upa, da si bodo predstavniki vlade situacijo ogledali vsaj decembra v okviru načrtovanega obiska vlade na Gorenjskem.

»Doslej je bilo v prenovo Ruardove graščine vloženih že 2,7 milijona evrov. To je za občino zelo velik zalogaj. Zdaj se naložba že približuje štirim milijonom evrov, zaradi česar moramo marsikatero drugo stvar prestaviti v druga obdobja. Potrebe so precejšnje in zato imamo težave pri pripravi proračuna,« je poudaril župan. Upa, da bo prenova končana do prihodnjega poletja. »Želimo si v čim krajšem času dobiti izvajalca, da bi že letošnjo jesen zaključili zunanja gradbena dela na objektu, pozimi pa bi izvajali notranja dela,« je povedal Račič. Prenova bo kljub temu glede na prvotne načrte imela vsaj dve leti zamude, saj bi jo morali zaključiti že lani.

Prenova začeta leta 2018

Leta 2018 začeta dela na Ruardovi graščini so se začasno zaustavila že kmalu. Ko so prostore očistili, se je namreč pokazalo dejansko stanje pol tisočletja stare graščine. Ko so odstranili različne nanose, so odkrili stare poslikave, pa tudi težave glede statike objekta. To je terjalo kar nekaj prilagoditev projekta.

Po nenadejanih restavratorskih delih in popravkih projekta so jeseni 2019 dela spet stekla, a jih je še pred koncem lanskega leta zaustavilo odkritje aktivnih žarišč lesne gobe, natančneje sive hišne gobe ali solzivke, ki je ena najbolj nevarnih razkrojevalk lesa. Zato je treba vse stene obdelati s posebnimi preparati, da preprečijo njeno širjenje.

V celoti pa solzivke ne morejo odstraniti. Zato bo moral biti Gornjesavski muzej, ki je uporabnik objekta, v katerem deluje tudi železarski muzej, v prihodnje zelo pazljiv pri prezračevanju in ogrevanju, da bi zagotovili nadaljnjo dolgoročno uporabo objekta, je pojasnil Račič. sta